fbpx
NaslovnicaMINA BusinessModaliteti izmjene sistema neradne nedjelje samo uz dogovor radnika i poslodavaca

Modaliteti izmjene sistema neradne nedjelje samo uz dogovor radnika i poslodavaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Modaliteti izmjene sistema neradne nedjelje su mogući samo uz dogovor predstavnika radnika i poslodavaca i na jasnim zakonskim osnovama, što će spriječiti svaku moguću zloupotrebu na štetu zaposlenih, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Šef medijskog tima i član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da iniciranje promjene tog sistema mora biti predmet ozbiljne društvene rasprave u koju će se uključiti svi zainteresovani.

„Država u konačnom mora omogućiti da naši radnici imaju prava koje imaju njihove kolege u razvijenim državama Evropske unije (EU), kojoj kao društvo težimo“, naveo je Stanić u saopštenju.

SDP se, kako je podsjetio, snažno zalagao za uvođenje slobodnog dana za praznike i nedjelju, povećanje minimalne zarade i penzija i inspekcijsku kontrolu osmočasovnog radnog vremena.

„Isto tako, znažno podržavamo zahtjeve poslodavaca da im se omoguće fer uslovi poslovanja i mogućunost da na osnovu svog ulaganja i rada ostvaruju profiit“, dodao je Stanić.

Zbog toga je, kako smatra, od suštinskog značaja da o svim pitanjima koja predstavljaju izazov za jednu ili drugi stranu postoji otvoren razgovor u okviru Socijalnog savjeta i drugih tijela, a da Vlada ili resorna ministarstva nijednu odluku jednostrano ne donose ili najavljuju bez šireg društvenog dijaloga i dogovora.

Stanić je saopštio da je usvajanjem zakonskih rješanja, kojima je omogućena neradna nedjelja, preko 37 hiljada radnica i radnika konačno dobilo šansu da imaju barem jedan slobodan dan sedmično.

„Na ovaj potez se država morala odlučiti, jer nažalost nije uspjela da zaštiti prava radnika, koji su često radili i po 14, 21 ili 28 dana zaredom, bez obaveznog prava na odmor i sa neplaćenim prekovremenim satima“, objasnio je Stanić.

On je poručio da je sa tim načinom odnosa prema radnicima u Crnoj Gori gotovo.

„To želimo vrlo jasno da saopštimo svima koji ovih dana na mala vrata i utiho žele da mijenjaju ovo radničko pravo“, zaključio je Stanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije