fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMnogo turskih državljana ulaže u privredu Crne Gore

Mnogo turskih državljana ulaže u privredu Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turska je treća zemlja po broju investicija u Crnoj Gori, pri čemu ima mnogo državljana Turske koji ulažu u crnogorsku privredu i bave se preduzetništvom, saopštio je turski ambasador u Podgorici, Bariş Kalkavan.

Kalkavan i trgovinski ataše Erdal Karaömeroğlu boravili su u četvrtak u posjeti Upravi za inspekcijske poslove i tom prilikom održali konstruktivni sastanak sa predstavnicima ovog organa, na čelu sa direktoricom Anom Vujošević.

Vujošević je iskoristila priliku da poželi dobrodošlicu gostima i izrazi posebno zadovoljstvo činjenicom da u Crnu Goru dolazi sve više državljana Turske, posebno kada govorimo o investicijama u primorskim opštinama.

Posebno je naglašeno da je cilj upoznati privrednike iz Turske sa crnogorskim zakonodavstvom i uvesti ih u legalne tokove poslovanja, te na najbolji mogući način prevazići sve potencijalne kulturološke i zakonske barijere.

Takav primjer je rad nedeljom, jer je to komponenta u našem zakonodavstvu na koju se državljani Turske teško navikavaju upravo zbog običaja i zakona koji su na snazi u matičnoj zemlji.

Kalkavan je istakao i svijest o postojanju problema kada je u pitanju kršenje zakona koji se tiču zaštite prava intelektualne svojine, posebno u primorskim opštinama kao što su Kotor i Budva.

U tom pogledu svi prisutni su nedvosmisleno izjavili da je neophodna intenzivna saradnja u vidu razmjene informacija i posebno istaknute savjetodavne i edukativne uloge organa kao što je Uprava za inspekcijske poslove u ovoj situaciji.

Načelno je dogovoreno iniciranje sastanka privrednika iz Turske sa predstavnicima UIP-a, Unije poslodavaca, Privredne komore, kao i lokalnih samouprava gdje će zainteresovani privrednici imati priliku da postave sva konkretna pitanja kada su u pitanju poslovne aktivnosti i obaveze, u svim granama privrede.

Sastanak je zaključen u duhu što kvalitetnije buduće saradnje koja podrazumijeva podršku organa u edukativnom i savjetodavnom smislu, kao i slanja jasne poruke sa institucionalnog nivoa i nivoa ambasade da se ohrabre privrednici koji imaju za cilj uspješno i zakonito poslovanje u Crnoj Gori, uz poštovanje svih pozitivnih zakonskih propisa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Neznatan rast efektivne kamatne stope

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupno odobrene kredite, koja obuhvata...