fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo spremno da pomogne Rudniku u realizaciji projekata

Ministarstvo spremno da pomogne Rudniku u realizaciji projekata

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija spremno je da, shodno svojim nadležnostima, pomogne u realizaciji projekata koje u narednom periodu planira da sprovede pljevaljski Rudnik uglja, saopšteno je na sastanku predstavnika rukovodstva kompanije i resornog ministra Aleksandra Damjanovića.

Damjanović je na sastanku sa izvršnim direktorom Rudnika uglja, Milanom Lekićem, ponudio logističku pomoć nadležnih institucija za projekte javno-privatnog partnerstva u cilju pronalaženja adekvatnih investitora koji bi eventualno podržali izgradnju cementare i pivare u pljevaljskoj opštini.

Iz Rudnika uglja su saopštili da bi gradnja cementare i pivare doprinijela otvaranju novih radnih mjesta i umnogome obogatila industrijsku proizvodnju Pljevalja, ali i čitave Crne Gore.

Lekić je upoznao Damjanovića sa kapitalnim investicionim ciklusima u kompaniji, koji se, prije svega, odnose na gradnju fabrike za proizvodnju cementa, proizvodnju ljekovitog bilja i određenih biljnih kultura, ali i na pionirsku ideju o izgradnji pivare.

Lekić je kazao Damjanoviću da su od Ministarstva kapitalnih investicija u oktobru prošle godine tražene koncesije na tehnogeno ležište laporca Jagnjilo, kao i da su predstavnici bivše vlade u više navrata isticali da će Rudnik uglja biti nosilac cijelog projekta ispred države.

„U međuvremenu, nakon sprovedenog postupka javnih nabavki, izvršeno je uzorkovanje laporca i gline. Rezultati laboratorijskih ispitivanja koji se sprovode u Institutu za rudarstvo i metalurgiju Bor i u njemačkoj kompaniji Loesche GmbH, trebalo bi da budu završeni do polovine septembra. Damjanović je predložio da se rezultati laboratorijskih ispitivanja prezentuju u Rudniku uglja, kao i aktivnosti na daljim ispitivanjima, izradi fizibiliti studije i slično, gdje bi on sa zadovoljstvom pristustvovao“, navodi se u saopštenju Rudnika uglja.

Кada je riječ o izgradnji fabrike za proizvodnju piva, Lekić je upoznao Damjanovića da bi na ustupljenom zemljištu Rudnik uglja zasijao pivski ječam kao neophodnu komponentu za potencijalnu proizvodnju piva, te da bi, na taj način, stvorio pretpostavke za privlačenje investitora koji bi obezbijedio tehnologiju i sve neophodne preduslove za oživljavanje pivarstva u pljevaljskoj opštini.

Predstavnici Rudnika uglja su podsjetili da proizvodnja piva u Pljevljima ima bogatu tradiciju, te da je pivara tu postojala još 1889. godine, čak i prije one u Nikšiću, i da je snabdijevala pivom sve gradove u Staroj Raškoj.

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje komunikacije po ovim pitanjima na relaciji Rudnik uglja – Ministarstvo finansija – Vlada i iznalaženje optimalnih rješenja za njihovu realizaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije