fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo provjerava dokumentaciju za Bukovicu

Ministarstvo provjerava dokumentaciju za Bukovicu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije provjerava da li je bilo propusta u postupku davanja koncesija za izgradnju mini hidroelektrana Bukovica 1 i Bukovica 2.

Iz resora kojim rukovodi ministarka Dragica Sekulić, Vijestima je saopšteno da pažljivo razmatraju dokumentaciju koju su im dostavili iz nevladine organizacije Ekološki pokret Donja Bukovica (EPDB).

Ta NVO i mještani sela koja gravitiraju Bukovici prošle sedmice su Sekulić i premijeru Dušku Markoviću poslali pisma u kojima je naveden i obrazložen niz propusta prilikom davanja koncesije za izgradnju mHE Bukovica.

“U Ministarstvo su pristigle primjedbe NVO Ekološki pokret Donja Bukovica. Pažljivo razmatramo dokumentaciju, u kontaktu smo sa svim nadležnim institucijama i blagovremeno ćemo obavijestiti javnost o svim narednim koracima”, rekli su iz Ministarstva.

Čuvari Bukovice i NVO EPDB konstatovali su da su Vlada, Opština Šavnik i firma Hydra MNE napravili niz propusta od trenutka donošenja odluke o davanju koncesije za izgradnju mHE na vodotoku Bukovica, do izdavanja građevinske dozvole i otpočinjanja pripremnih radova na probijanju pristupnog puta.

U pismima poslatim Markoviću i Sekulićevoj predložili su da zbog propusta ukinu izdate koncesije za izgradnju malih hidroelektrana na vodotoku Bukovica, raskinu ugovor o koncesiji, ponište građevinske dozvole i prihvate inicijativu za izradu studije zaštite za područje te rijeke.

Prije skoro mjesec, na mjestu na kojem čuvari rijeke stražare, konzorcijum Hydra MNE započeo je pripremne radove na gradnji mini hidroelektrana Bukovica 1 i Bukovica 2.

Koncesiju na vode Bukovice ta firma dobila je na 27 godina.

Najčitanije