fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo nastavlja sa podrškom pčelarskom sektoru

Ministarstvo nastavlja sa podrškom pčelarskom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je danas četiri javna poziva za podršku pčelarskom sektoru u ovoj godini.

Ministarstvo je objavilo javni poziv za odabir odgajivača pčelinjih matica, koji bi za registrovane pčelare u Crnoj Gori trebalo da odgoji i isporuči selekcionisane matice.

Podrška Ministarstva za registrovane pčelare po selekcionisanoj, odgojenoj, sparenoj, isporučenoj i preuzetoj pčelinjoj matici, po ovom javnom pozivu iznosi sedam EUR.

Poziv je otvoren do 7. aprila.

Ministarstvo je objavilo i javni poziv za dodjelu sredstava podsticaja za nabavku voska za organsku i konvencionalnu proizvodnju meda za ovu godinu.

Predmet poziva, koji je otvoren do 7. aprila, je nabavka sertifikovanog konvencionalnog i organskog voska u obliku satnih osnova.

„Podrška Ministarstva iznosi do 60 odsto realizovane investicije koja je prethodno odobrena rješenjem, odnosno do 60 odsto vrijednosti izvršene nabavke voštanih satnih osnova“, objašnjeno je u saopštenju.

Objavljen je i javni poziv za dodjelu sredstava podrške za nabavku košnica, dijelova košnice, pčelarskog pribora i opreme i električne ograde (čobanica).

Maksimalno učešće budžetskih sredstava je do 50 odsto vrijednosti realizovane i dokazane investicije, s tim da se sredstva podrške mogu dodijeliti maksimalno i to do 50 odsto za nabavku pčelarskog pribora i opreme.

Trajanje tog javnog poziva je do 16. septembra.

Ministarstvo je objavilo i javni poziv za odabir preduzeća, odnosno veledrogerije, koja ima dozvolu za promet veterinarskih ljekova za tretiranje pčelinjih društava od pčelinjeg krpelja.

Ta veledrogerija treba da za registrovane pčelare u Crnoj Gori nabavi i preko veterinarskih ambulanti isporuči veterinarske ljekove Apiguard, Api Life Var, Furmitom i mravlju i oksalnu kiselinu.

„U narednom periodu nastavićemo sa predviđenom podrškom za pčelare, pa će u tom pravcu uskoro biti objavljen i javni poziv za dodjelu podrške za nabavku opreme za transport pčelinjih društava, kao i ostale mjere predviđene za ovu godinu“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije