fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMiloševića i saradnike terete za pranje novca

Miloševića i saradnike terete za pranje novca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je i dostavilo optužnicu podgoričkom Višem sudu u slučaju bivšeg viceguvernera Centralne banke (CBCG), Velibora Miloševića koji se tereti za korupciju i pranje novca.

Iz Višeg suda je saopšteno Danu da je optužnica dostavljena u utorak i da će ročište za kontrolu biti zakazano u zakonskom roku.

Osim Miloševića, optužnicom je obuhvaćen i vlasnik Atlas grupe, bankar Duško Knežević, koji se nalazi u inostranstvu a označen je kao navodni šef kriminalne grupe, i 12 saradnika kojima se na teret stavljaju krivična djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca, te falsifikovanje službene isprave.

Milošević je pozvan na saslušanje samo dva dana nakon što je Knežević objavio audio-snimak njihovog razgovora u kojem mu viceguverner Centralne banke sugeriše da podmiti kontrolore koji su obavljali provjeru zakonitosti poslovanja njegove Atlas banke, lokalnog giganta sa blizu 100 hiljada klijenata.

Pored Miloševića, policija je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva privela tada još sedam osoba – četiri Kneževićeva saradnika i tri rođaka.

Knežević, koji je istragu protiv njega i saradnika nazvao političkim progonom Atlas grupe od predsjednika Mila Đukanovića, tvrdi da ga je Milošević navodno reketirao, spominjući da mu je u tu svrhu dao 100 hiljada EUR. Suprotno tome, Milošević je negirao Kneževićeve optužbe tvrdeći da se radi o neistinama, a Centralna banka je saopštila da će, zbog sadržine kompromitujućeg audio-snimka, razmotriti dalji status nekadašnjeg drugog čovjeka te institucije.

Predsjednik borda direktora Univerzal kapital banke Milošević nakon saslušanja u Specijalnom tužilaštvu podnio je ostavku na tu funkciju.

Ostavku je tada podnio i glavni izvršni direktor Univerzal kapital banke, Đorđe Đurđić koji je kasnije sklopio sporazum sa tužilaštvom, pa je za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju osuđen na kaznu od šest mjeseci, koju je izdržavao u prostorijama stanovanja.

Prema navodima optužnog akta, Đurđić je bio podstreknut od Kneževića da izda i odobri garanciju s ciljem pribavljanja koristi drugoj osobi, Kneževiću, koji je većinski vlasnik banke.

Osim slučaja Kaspija, protiv Kneževića je formirano još nekoliko predmeta i u svima je označen kao vođa kriminalne grupe i stavlja mu se na teret utaja poreza i doprinosa i pranje novca.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije