fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović vratio Skupštini zakone o PDV-u i akcizama

Milatović vratio Skupštini zakone o PDV-u i akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski predsjednik Jakov Milatović vratio je Skupštini na ponovno razmatranje zakone o porezu na dodatu vrijednost (PDV), akcizama i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

On je na konferenciji za novinare kazao da je rast cijena najveći problem s kojim se danas suočavaju građani u Crnoj Gori.

„Moj prioritet je bio i biće zaštita građana od daljeg rasta cijena, zbog toga vraćam Skupštini na ponovno razmatranje izmjene Zakona o PDV-u i akcizama kojima se povećava PDV i uvode nove akcize, što nesumnjivo povećava cijene“, rekao je Milatović.

On je naveo da je više puta izbjegavana javna rasprava, te da su do sada u zgradu Predsjednika, stigla dva od deset zakona.

„Ova dva zakona direktno smanjuju konkuretnost naše privrede, posebno turističkog sektora i proizvodnje vina. Zato apelujem na svakog poslanika – ne dozvolite da teret ovih mjera padne na leđa građana i crnogorske privrede. Ne preuzimajte odgovornost za dodatni inflatorni udar na džepove građana koji su već pogođeni jednom od najviših inflacija u Evropi“, poručio je Milatović.

On je pitao zašto Vlada želi da uništi našu državnu kompaniju.

Milatović je rekao da je donio odluku da vrati Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji ugrožava stabilnost Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i sistem međugeneracijske solidarnosti.

„Ovdje se ne radi o politici, već o budućnosti ljudi koji su cijeli radni vijek posvetili Crnoj Gori. Poslanici moraju shvatiti težinu ove odluke, jer će oni biti direktno odgovorni za minus u Fondu PIO“, rekao je Milatović.

On je kazao da posebno zabrinjava činjenica da se 5,5 odsto bruto plata uzima od radnika i Fonda i preusmjerava krupnom kapitalu, koji ima rekordne profite i pitao zbog čijeg interesa se to radi.

Milatović je najavio da će dati potpis Zakon o radu.

„Očekujem da svako u Skupštini radi odgovorno i da Skupština ne usvoji te zakone u ponovnom razmatranju“, dodao je Milatović.

On je najavio da će ostale zakone potpisati kad dođu kod njega.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije