fbpx
27.9 C
Podgorica
August 15, 2022.
NaslovnicaGlavna vijestMilatović: Vlada postavila dobru osnovu za sezonu

Milatović: Vlada postavila dobru osnovu za sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je uradila najbolje što je mogla po pitanju stabilizacije epidemiološke situacije, procesa vakcinacije, pokretanja nove avio-kompanije i politike otvaranja granica, što je dobra osnova za predstojeću turističku sezonu, saopštio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

„Brojevi koje sada imamo idu u pravcu ostvarivanja prognoza za ovu sezonu, a to je 65 odsto nivoa sezone 2019. godine“, rekao je Milatović prilikom prezentacije predstavnicima diplomatskog kora rezultata ostvarenih u proteklih pola godine u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je podsjetio da će novi podaci o broju turista u Crnoj Gori biti poznati u petak, a da je prema posljednjim, objavljenim krajem prošle sedmice, taj broj bio 35 hiljada ili 60 odsto posjete iz istog perioda 2019. godine.

Milatović je kazao da je sektor turizma prošle godine doživio kolaps, što je uticalo na pad privredne djelatnosti u Crnoj Gori od 50 odsto, najveći u Evropi.

„Najveći dio tog pada je posljedica pandemije, ali dio odgovornosti snosi i neadekvatan menadžment prethodne vlade, kada govorimo o granicama, odnosima sa susjedima i još nekim stvarima“, saopštio je Milatović.

On je podsjetio da Vlada preduzima novu politiku u pogledu upravljaja granicama, te da je, zbog relativno dobre epidemiološke situacije i relativno uspješne vakcinacije, odlučeno da se one otvore.

„To je dobra informacija za predstojeću ljetnju turističku sezonu“, poručio je Milatović i dodao da je sada turistima iz regiona, EU i nekih zemalja istočne Evrope, poput Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, omogućen ulazak u Crnu Goru bez ikakvih tekstova.

On je kazao da je Vlada obezbijedila podršku turističkom sektoru kroz finansijsku i podršku likvidnosti, usmjerenu na očuvanje radnih mjesta.

„Ta podrška je proširena dolaskom ove Vlade i veoma smo zadovoljni što smo mogli to da uradimo“, rekao je Milatović.

On je podsjetio da je osnovana nova avio-kompanija, ToMontenegro, čiji su komercijalni letovi počeli 10. juna, iz Podgorice i Tivta do Beograda.

„Mislim da ćemo do kraja juna otvoriti letove do Frankfurta, Ljubljane, Banjaluke, Istanbula i Ciriha. To je plan koji kompanija ima za ovo ljeto“, kazao je Milatović.

Najčitanije

pelet

Pelet prodaju po ograničenim cijenama Vlade

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Bekom Bioče pelet prodaje po Vladinoj odluci kojom je cijena...