fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMilatović: Prioritet Crne Gore da bude ulaganje u transportnu infrastrukturu

Milatović: Prioritet Crne Gore da bude ulaganje u transportnu infrastrukturu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prioritet Crne Gore treba da bude ulaganje u transportnu infrastrukturu kako bi država postala regionalno čvorište i ojačala svoju stratešku poziciju, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

On se danas sastao sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno Baso i bordom direktora u sjedištu te institucije u Londonu.

Iz Službe za informisanje predsjednika rekli su da su teme razgovora bile investicioni potencijali Crne Gore i ekonomski prioriteti u narednom periodu.

“Kao prioritet Crne Gore vidim ulaganja u transportnu infrastrukturu kako bi Crna Gora postala regionalno čvorište i ojačala svoju stratešku poziciju“, rekao je Milatović.

On je kazao da kao prioritet države vidi i ulaganje u energetsku mrežu i obnovljive izvore, kao i poboljšanje poslovnog ambijenta jačanjem malih i srednjih preduzeća uz finansijske izvore koji bi im obezbijedili rast i razvoj, uključujući i osnivanje kreditno-garantnog fonda.

„Zajedno sa Vladom koja će biti formirana naredne, sedmice, posvećen sam ispunjavanju ovih prioriteta koji će obezbijediti stabilan rast, približavanje evropskom standardu kao i veću diverzifikaciju i održivost ekonomskog sistema”, poručio je Milatović.

On je kazao da očekuje da će EBRD nastaviti da podržava Crnu Goru na putu razvoja.

„Tu mislim na važnost završetka preostalih dionica auto-puta Bar- Boljare, projekta od nacionalnog interesa, gdje vidim ozbiljan prostor za učešće evropskih investicija, ali i realizaciju Jadransko- jonskog autoputa i rekonstrukciju putnog pravca Podgoric–Sarajevo“, dodao je Milatović.

Prema njegovim riječima, važno je i jačanje željezničke mreže i luke Bar, ulaganje u energetske projekte.

„A pozivam vas i da se pridružite novoosnovanom Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore”, naveo je Milatović.

On je, kako se dodaje, predsjednicu EBRD i članove borda pozvao da posjete Crnu Goru i nastave detaljne razgovore o saradnji sa Vladom.

Reno Baso kazala je da ta EBRD prepoznaje potrebe Crne Gore, što je, kako je navela, i pokazala dosadašnjim finansiranjem projekata u državi i da je zainteresovana za saradnju u brojnim oblastima.

U saopštenju se navodi da je od osnivanja EBRD podržao 84 projekta u Crnoj Gori u vrijednosti 787 miliona EUR, dok je ukupna vrijednost povučenih sredstava 599 miliona EUR.

„Najveći dio projekata se odnosi na sektor energetike i infrastrukture – oko 75 odsto, projekti namijenjeni finansijskim institucijama čine 18 odsto, dok se sedam odsto odnosi na projekte iz oblasti industrije, trgovine i agrobiznisa“, kaže se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda i Herceg Novi nastavili seriju

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede i Herceg Novog nastavili su seriju pobjeda u sedmom...