fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCilj napredak u sprovođenju ekonomskih reformi

Cilj napredak u sprovođenju ekonomskih reformi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cilj Vlade je da značajno napreduje u sprovođenju ekonomskih reformi dominantno usmjerenih ka politici privlačenja direktnih stranih investicija, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On se, kako je saopšteno iz tog resora, danas sastao sa predstavnicima Američke privredne komore u Crnoj Gori, predsjednikom Nikolom Tripkovićem, izvršnim direktorom Markom Miročevićem i menadžerkom za politike, Anom-Marijom Kaluđerović.

Milatović je kazao da je zadovoljan njihovom posjetom i prilikom da se intenzivnije razgovara o trenutnim prilikama u Crnoj Gori.

„Cilj ove Vlade je da ostvari značajan napredak u sprovođenju ekonomskih reformi dominantno usmjerenih ka politici privlačenja direktnih stranih investicija“, rekao je Milatović, dodajući da su sve aktivnosti usmjerene na snažno unaprjeđenje vladavine prava i put Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU).

On je kazao da izuzetno cijeni značaj i podršku koju Američka privredna komora pruža Crnoj Gori i da je smatra vrlo važnom, jer, kako je naveo, doprinos koji daju u rješenjima, savjetima i proaktivnim djelovanjem je od velike koristi.

Milatović je dodao da je vođenje konstruktivnog dijaloga između privatnog i javnog sektora i njegovo unaprjeđenje cilj rada Savjeta za konkurentnost, kojim predsjedava.

Sagovornici su se, kako je saopšteno, saglasili da Savjet za konkurentnost predstavlja najefikasniju platformu za javno-privatni dijalog, sa ciljem da svojim djelovanjem doprinese većoj konkurentnosti ekonomije i bržem privrednom rastu zemlje, a na benefit cjelokupnog društva.

„U nastavku razgovora dogovorene su mogućnosti za produbljivanje saradnje, koje će se manifestovati kroz rad AmCham Komiteta čije djelovanje je u skladu sa nadležnostima Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK): radni odnosi, suzbijanje sive ekonomije i digitalna transformacija“, navodi se u saopštenju.

Milatović je kazao da u tim oblastima postoji veliki prostor za nastavak, ali i za jačanje saradnje.

„Resor ekonomskog razvoja predano i sa posebnom pažnjom radi na stvaranju uslova za održiv i inkluzivan ekonomski rast koji će doprinijeti povećanju kvaliteta života svih građana“, rekao je Milatović.

Američka privredna komora je, kako je saopšteno, u Izvještaju o poslovnom ambijentu za period 2019-2020, pružila sveobuhvatan pregled poslovnog ambijenta.

„Izvještaj predstavlja važan alat za potencijalne investitore na crnogorskom tržištu, ali i daje smjernice i preporuke donosiocima odluka u kom pravcu treba dalje unapređivati poslovno okruženje“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici AmChama pohvalili su inicijativu Milatovića povodom organizacije sastanka i konsultacija koje su urađene sa privredom, a sve u cilju što kvalitetnijeg kreiranja paketa mjera za ublažavanje posljedica pandemije za prvi kvartal ove godine.

Oni su zahvalili na prijemu i dodali da je misija tog udruženja da, uz partnerske odnose sa Vladom Crne Gore, radi na poboljšanju poslovne klime i da kroz djelovanje Komiteta razviju još intenzivniju i otvoreniju saradnju sa MEK-om.

Najčitanije