fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMercator CG i Franca potpisali kupoprodajni ugovor

Mercator CG i Franca potpisali kupoprodajni ugovor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija Mercator CG i trgovinski lanac Franca, potpisali su danas kupoprodajni ugovor kojim Mercator-CG preuzima maloprodajne objekte Franca u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori.

Riječ je o prvoj akviziciji Fortenova grupe u regionu, kojom kompanija ostvaruje jedan od svojih strateških ciljeva – da uz organski rast, jačanje mreže svojih prodavnica na tržištima jugoistočne Evrope i njihovu dostupnost kupcima, osigura i kroz preuzimanja lokalnih maloprodajnih lanaca.

Kako se navodi u saopštenju, transakciju je prethodno odobrila Agencija za zaštitu konkurencije (AZK), a njenom realizacijom Mercator-CG, koja posluje pod brendom IDEA, jača svoju ključnu konkurentsku prednost prema potrošačima – rasprostranjenost na tržištu cijele države.

Trgovinski lanac u vlasništvu porodice Franca ima 67 prodavnica, a najviše ih je u Podgorici i to 13, zatim osam u Budvi i sedam u Bijelom Polju.

„Preuzimanjem novih prodavnica, maloprodajna mreža brenda IDEA raste na gotovo 200 prodavnica, a preuzimanjem 900 zaposlenih u maloprodaji France, pojačava se i značaj kompanije Mercator-CG kao jednog od najvećih poslodavaca u državi, jer će nakon ove akvizicije brend IDEA ukupno zapošljavati više od 2,5 hiljade ljudi. Mercator-CG je kao poslodavac preuzeo i sve ugovorne obaveze prema svojim novim zaposlenima“, dodaje se u saopštenju.

Kupoprodajni ugovor su u ime Mercatora-CG potpisali izvršni direktor kompanije Ivan Karadžić, te pomoćnici izvršnog direktora Ivan Antonijević i Boško Vuković, a u ime France, suvlasnici udjela i članovi porodice Franca – Hilmija Franca, Hatema Franca, Halida Franca, Sead Franca, Safet Franca i Halid Franca.

Potpisivanju ugovora, kojim se finalizuje transakcija, prisustvovao je i član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe, Fabris Peruško.

On je kazao da je Fortenova grupa snažno podržavala ovu akviziciju kompanije Mercator-CG, jer je ona potvrda da u djelo sprovode njihovu strategiju jačanja regionalne prisutnosti u maloprodaji.

„Imamo jasnu viziju šta želimo u toj djelatnosti. Želimo u svih pet država u kojima poslujemo, kvalitetnu ponudu i uslugu, pristupačne cijene te rasprostranjenost i širinu izbora za potrošače. Već jasno vidimo efekte sinergija u maloprodaji koja je počela s integracijom Mercatora CG 2021. godine, od poboljšane implementacije i upravljanja do odlične saradnje s lokalnim dobavljačima, što se, zbog kraćih nabavnih lanaca, u prethodne dvije krize pokazalo kao naša ključna konkurentska prednost“, saopštio je Peruško.

S obzirom na to da je porodica Franca vrlo kvalitetan proizvođač mesa i mesnih prerađevina, Peruško je rekao da je siguran da će se dobra partnerska saradnja nastaviti i u ovom slučaju.

Iz ugla izvršnog direktora kompanije, Hilmije Franca, ovo preuzimanje će značiti još bolje pozicioniranje na tržištu naše mesne industrije i kroz zajedničku sinergiju učvrstiti poziciju lidera na crnogorskom tržištu mesa i mesnih prerađevina.

Franca će i dalje biti prisutna na tržištu pod tim nazivom, kao jedan od najvećih i najprepoznatljivijih domaćih brendova.

„Ono što je za nas najbitnije je da će svih 900 zaposlenih ostati u radnom odnosu u novoj kompaniji“, rekao je Franca.

On je dodao da je za njih od velikog značaja što su postali dio regionalne mreže i udružili snage sa jednim od najvećih lanaca u Crnoj Gori.

„Izuzetno smo ponosni što će naši proizvodi biti zastupljeni i u svim IDEA prodavnicama i tako još bliži brojnim potrošačima. Ujedno, kao liderima u industriji mesa u našoj zemlji, siguran sam da će ovo partnerstvo otvoriti vrata i za druga tržišta. Fokus kompanije Franca će biti razvojni projekti u smjeru primarno-prerađivačke proizvodnje i jačanje izvoza u zemlje Evropske unije (EU) i regiona“, saopštio je Franca.

On je poručio da će, kao i do sada, poljoprivredni proizvođači kroz otkup biti prioritet kompaniji Franca.

Karadžić je povodom zaključenja transakcije istakao kako nema sumnje da će ovo preuzimanje predstavljati još jedan snažan iskorak u ostvarenju njihovih poslovnih ciljeva.

„Ovo je važan trenutak u poslovanju kako kompanije Mercator-CG, tako i Fortenova grupe. Pridruživanje lanca trgovina Franca značajan je korak u našem strateškom razvoju, jer nas pozicionira na mjesto lidera na crnogorskom tržištu sa oko 200 prodavnica, čime postajemo jedini lanac koji će biti prisutan u svim crnogorskim opštinama. Naša kompanija ovom akvizicijom postaje najveći poslodavac u državi sa više od 2,5 hiljada zaposlenih, pa bih iskoristio priliku da poželim iskrenu dobrodošlicu za preko 900 zaposlenih Franca marketa u naš tim“, dodao je Karadžić.

Izvršni direktor Fortenova grupe za maloprodaju i predsjednik uprave Konzuma, Zoran Mitreski, je naglasio značaj realizovane akvizicije, posebno u svjetlu širenja mreže prodavnica.

„Imamo veliku investicionu dinamiku u sistemu. Prošle godine smo u cijelom regionu otvorili više od 150 prodajnih mjesta od čega 60 novih i 90 preuređenih. Na jesen nam slijedi formalno preuzimanje i integracija France, nastavak investicija, ali i nastavak istraživanja daljih mogućnosti spajanja i akvizicija u maloprodaji“, najavio je Mitreski.

Trgovinski lanac Franca je nastao kao dio kompanije koju je porodica Franca osnovala 1990. krenuvši od nekadašnje mesne industrije Meso-promet.

Tokom proteklih 30-ak godina razvili su jedan od značajnijih proizvodno maloprodajnih kompanija na području Crne Gore, koja je imala ukupno 1,5 hiljada zaposlenih.

„Svoju je prepoznatljivost na tržištu Franca u velikoj mjeri temeljila upravo na domaćem mesu i mesnim proizvodima s vlastitih farmi, koji su osim na crnogorskom tržištu zastupljeni i na tržištu regiona i zemalja EU“, navodi se u saopštenju.

Realizovano preuzimanje će ujedno značiti kombinovanje stručnosti, tehnologija, brendova i drugih resursa obje kompanije i omogućiti snažniju poziciju na tržištu, zadovoljenje različitih potreba kupaca, kao i proširenje asortimana prije svega putem ponude vrhunskih domaćih proizvoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije