fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMemoradnum o saradnji nacionalnih tijela za konkurenciju Crne Gore i Mađarske

Memoradnum o saradnji nacionalnih tijela za konkurenciju Crne Gore i Mađarske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore (AZK) i Mađarsko nacionalno tijelo za zaštitu konkurencije (GVH) potpisali su danas Memorandum o saradnji, čime će se doprinijeti bržem usklađivanju crnogorskog zakonodavnog okvira u toj oblasti sa pravilima Evropske unije (EU).

Sporazum je potpisan u sjedištu GVH-a.

“Ova saradnja će, između ostalog, doprinijeti što bržem usklađivanju crnogorskog zakonodavnog okvira u oblasti konkurencije sa pravilima EU”, saopšteno je iz AZK.

U saopštenju se ističe da odnose GVH-a i AZK-a odlikuju dobra saradnja, koja će dodatno biti unaprijeđena memorandumom, budući da crnogorska Agencija redovno učestvuje u obukama Regionalnog centra za konkurenciju u Budimpešti, koji zajednički vode GVH i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

“Od 2005. godine Centar pruža pomoć u oblasti prava i politike konkurencije, na osnovu stručnosti obje organizacije, uglavnom nacionalnim tijelima za konkurenciju zemalja istočne, jugoistočne, centralne Evrope i zapadnog Balkana”, kaže se u saopštenju.

Sporazum, između ostalog, uključuje uspostavljanje jakih i profesionalnih veza između stručnih službi, profesionalnu pomoć mađarske strane u složenim slučajevima konkurencije, razmjenu znanja o digitalizaciji administrativnih procesa i promovisanje pristupanja Crne Gore EU uz usklađivanju zakona o konkurenciji.

Predsjednik GVH Čaba Balaž Rigo istakao je da je u interesu Mađarske da se države zapadnog Balkana, uključujući Crnu Goru, što prije priključe EU.

On je dodao da vjeruje da će Crna Gora nastaviti da se usklađuju sa pravilima EU i kao konačni cilj dostići potpunu usklađenost sa pravnim sistemom EU u oblasti konkurencije.

Predsjednik Savjeta Agencije i šef Pregovaračke radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija, Dragan Damjanović, istakao je da obaveze iz pregovaračkog poglavlja predstavljaju ključni izazov za menadžment AZK-a.

On saradnju sa kolegama iz GVH-a vidi kao način da Agencija pokaže da može da raditi zajedno sa EU partnerima i da se AZK pozicionira kao relevantan partner svim nacionalnim tijelima za konkurenciju.

“Podrška partnera iz EU je važan alat na planu dostizanja EU standarda i putu ka punopravnom članstvu u evropsku porodicu. Raduje činjenica da je zajednički cilj da Crna Gora ispuni kriterijume za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 8 – Konkurencija i u končanom, postane nova članica EU”, naglasio je Damjanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...