fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMedojević: Ekonomija zasnovana na rasipništvu završava bankrotom

Medojević: Ekonomija zasnovana na rasipništvu završava bankrotom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekonomija zasnovana na rasipništvu, potrošnji i dugovima ima samo jedan kraj, a to je dužnička kriza i bankrot, saopštio je predsjednik Poketa za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

„San o ekonomskom Perpetuum mobile-u, da se manje radi i ništa ne proizvodi i da svi radimo za državu i primamo plate iz budžeta, završiće se bolnim buđenjem“, naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da je premijer Milojko Spajić već u januaru 2021. godine počeo sa praksom obmana javnosti.

„Porast zaposlenih i zarada u javnom sektoru prati neizvršavanje budžeta u kapitalnim dijelu i dugovanje prema dobavljačima. Postepeno se povećava udio budžeta u vezi isplata zarada i drugih davanja, a smanjuje programski i kapitalni dio. Vlada postaje sama sebi cilj i funkcioniše kao protočni bojler“, rekao je Medojević.

On je kazao da se prihodi naplaćeni od građana i privrede kroz porez na dodatu vrijednost (PDV), akcize i carine troše na zarade u javnom sektoru, deficit fondova zdravstva i penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) i socijalna davanja koja ne stižu do najugroženijih.

„Deficit se povećava i finansira iz skupih dugova. Planirane kapitalne investicije se odlažu i ne izvršavaju u procentu većem od 50 odsto. Za veće kapitalne projekte kojih nema u budžetu, uzimaće se dodatni skupi krediti“, smatra Medojević.

On je dodao da Vlada nema reformske, ni razvojne ambicije, niti budžetske mjere.

„Sve se svelo na neproduktivmu potrošnju koja se pokriva nezarađenim novcem, odnosno skupim kreditima“, rekao je Medojević.

On je poručio da je sve veća država u fiskalnom smislu, a sve manja u suštinskom raj za korupciju koja je enormna, očigledna i brutalnija nego u vrijeme DPS-a.

„Stare lopove zamjenili su mladi lopovi“, naveo je Medojević u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije