fbpx
25.7 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessMed doprinosi turističkom imidžu Cetinja i Crne Gore

Med doprinosi turističkom imidžu Cetinja i Crne Gore

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Tradicionalni, autohtoni, kvalitetni crnogorski med je brend na kojem se može graditi novi poljoprivredni i turistički imidž Cetinja i Crne Gore, ocijenio je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

On je na otvaranju manifestacije Miris lipa i meda kazao da je taj događaj, koji organizuje Udruženje pčelara Cetinja, primjer istrajnosti i posvećenosti zanimanju koje na najreprezentativniji način pokazuje vezu između čovjeka, njegovog rada i darova prirode.

„Kao rezultat toga, dobijamo proizvod vrhinskog kvaliteta, koji se prepoznaje ne samo na domaćim, nego i na regionalnim trpezama. Obaveza svih nas jeste da obezbijedimo adekvatnu podršku pčelarstvu i zaštitu pčela, jer je njihov značaj neprocjenjiv za održivu poljoprivredu i sigurnost hrane“, naveo je Kašćelan.

On je, kako je saopšteno iz Prijestonice, dodao da čak jedna trećina svjetske proizvodnje hrane zavisi od pčela.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je prethodnih godina imala proaktivan pristup pčelarstvu, kroz različite programe podrške, gradnju kuća meda i promovisanje tog poljoprivrednog zanimanja, posebno među mladima.

„Naše očekivanje jeste da se i nova državna administracija u punom kapacitetu posveti poljoprivredi, te da nastavi sa programima podrške pčelarima“, rekao je Kašćelan.

On je saopštio da uprava Cetinja pčelarstvo vidi kao razvojnu šansu, najprije zbog činjenice da godišnja proizvodnja 105 cetinjskih pčelara, koji imaju šest hiljada pčelinjih društava, iznosi oko 60 hiljada kilograma meda.

„S obzirom na prepoznatljivost proizvoda, kvalitet i nesumnjivo prirodan način proizvodnje, cetinjski med ima velike šanse za dobro pozicioniranje na domaćem i stranim tržištima, čemu svjedoči i dobra potražnja, koja, prema kazivanju pčelara, nadmašuje proizvodnju“, poručio je Kašćelan.

On je naveo da je Prijestonica Cetinje, želeći da unapređuje kvalitet života mladih, posebno onih koji svoju budućnost vide u poljoprivredi, odlučila da podrži četiri mlada pčelara, kako bi osnovali pčelinja društva i pokrenuli sopstveni biznis.

„Danas ćemo im uručiti vaučere vrijedne 500 EUR, uz očekivanje da budu vrijedni, posvećeni i uporni, jer rezultati neće izostati. Želja nam je, a na tome ćemo sa Udruženjem pčelara Cetinja raditi, da podrška mladim pčelarima postane tradicionalna”, zaključio je Kašćelan.

Na manifestaciji Miris lipa i meda učestvuju 23 izlagača.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije