fbpx
NaslovnicaMINA BusinessManja zabrinutost za snabdijevanje spustila cijene nafte

Manja zabrinutost za snabdijevanje spustila cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 99 USD budući da su najava Ukrajine o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i ruska podrška oživljavanju iranskog nuklearnog programa, prigušili zabrinutost za snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 7,89 USD u odnosu na prethodno zatvaranje na 99,01 USD.
Na američkom tržištu barel je pojeftinio 7,97 USD na 95,04 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta ponadala su se diplomatskom završetku ruske invazije na Ukrajinu, što je prigušilo zabrinutost za snabdijevanje. Potražnja se našla pod znakom pitanja nakon naglog skoka broja zaraženih koronavirusom u Kini.

Zabrinutost za snabdijevanje utišala je i izjava ukrajinskog pregovarača o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i povlačenju ruskih trupa iz Ukrajiine.

Na tržištima pomno prate i pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Silazni trend podržala je izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da se Moskva zalaže za što skoriju obnovu sporazuma.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji bi doveo do ukidanja sankcija iranskom naftnom sektoru i omogućio Teheranu da obnovi izvoz nafte, nedavno su zaustavljeni zbog ruskih zahtjeva.

“Odnos ponude i potražnje gotovo je nepromijenjen, napetosti i neizvjesnost koje stvara rat u Ukrajini i dalje su na visokom nivou, pa zbunjuje tako naglo topljenje premije za rizik”, rekao je analitičar švajcarske banke Julius Baer, Norbert Ruecker.

Pitanje nedovoljne potražnje naglašavaju, uz rusko-ukrajinsku krizu, i ograničeni rezervni proizvodni kapaciteti Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

“Tržište nafte biće tijesno snabdjeveno u srednjoročnoj perspektivi, pa smatramo da će premije na rizik u cijenama nafte ostati povišene”, smatraju u američkoj investicionoj banci JPMorgan.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak koštao 110,67 USD, što znači da je pojeftinio 2,62 USD u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorskim džudistima još tri medalje

Podgorica, (MINA) - Crnogorski džudisti osvojili su još tri medalje drugog takmičarskog dana juniorskog...