fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKriterijumi za dodjelu šuma da budu jednaki za sve drvoprerađivače

Kriterijumi za dodjelu šuma da budu jednaki za sve drvoprerađivače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Drvoprerađivači su formirali radne grupe koje će zajednički predložiti uslove i kriterijume vrednovanja ponuda za učešće na javnom pozivu za davanje državnih šuma na korišćenje u tekućoj godini, sapšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Dvije radne grupe drvoprerađivača zastupaće interese velikih i malih drvoprerađivača i težiće da, predstavnicima resornog ministarstva i Uprave za šume, ponude na kraju jedinstvenu platformu.

Na sjednici Odbora udruženja šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke djelatnosti PKCG ocijenjeno je da je u skladu sa iskustvom iz prethodnih godina, raspodjela državnih šuma na korišćenje privrednim društvima izazvala probleme, pa je zato potrebno uraditi novi pravilnik kojim bi sva privredna društva koja uredno izmiruju poreze i doprinose, imala ravnopravne uslove na javnom pozivu i dobila količinu sirovine u odnosu na proizvodne kapacitete i broj zaposlenih radnika.

“Ovim bi se razriješio problem raspodjele šuma na korišćenje, sirovina usmjerila prema proizvodnim pogonima, povećala proizvodnja i koristili proizvodni kapaciteti, zaustavila preprodaja sirovine, povećala zaposlenost i drugo”, navodi se u saopštenju PKCG.

Načelnik Direkcije za drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Goran Đalović, istakao je važnost tog pitanja, te da će se prilikom njegovog rješavanja strikno voditi računa o zakonskom okviru, interesima privrede i države. Šume su državna imovina i Ministarstvo je saglasno da se sa Privrednom komorom zajednički traži najbolje rešenje za njihovu dodjelu drvoprerađivačima.

Privrednici su ocijenili da su šume državni resurs koji mora služiti razvoju privrede i države. Neophodno je naći model dodjele koncesija koji će biti pravičan za sve i omogućiti i malim prerađivačima da dobiju sirovinu potrebnu za proizvodnju.

Pojedini privrednici su iznijeli stav da cijena treba da bude jedini kriterijum za dodjelu drvne mase dok su se drugi zalagali da se obavezno u obzir uzme i broj radnika.

Direktor uprave za šume, Srđan Pejović, smatra da je sistem koncesije imao razvojnu komponentu koja se međutim vremenom pretvorila u svoju suprotnost, te da kao takav ne postoji niti u Evropi ni u okruženju.

Prema njegovim riječima, cijena kao jedino mjerilo za dodjelu šuma, značila bi njihovu aukcijsku prodaju bez razvojne komponente, dok su sa druge strane potrebni veći kapaciteti kontrole broja radnika koje kompanije prijavljuju na tenderima za dodjelu sirovine.

On je naveo da nikom nije cilj da se gase kompanije iz drvoprerade, već da se nađe način kako bi sigurno dobile potrebnu sirovinu, a jedan od načina je da Vlada subvencijama pomogne privrednike iz ovog sektora.

Pejović je informisao da je raskinut ugovor sa Vektrom Jakić, te da je već na prošlom tenderu bila data na koncesiju drvna masa oduzete ovoj kompaniji, a tako će biti i na budućim.

Na sjednici koju je vodio predsjednik Milovan Gojković, usvojeni su izvještaj o radu Odbora u prethodnoj godini i Plan rada za ovu.

Razmotrena je informacija o privrednim kretanjima u sektoru koju je prezentovao sekretar Odbora, Goran Popović.

Na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna ostvarena proizvodnja bruto drvne mase za prošlu godinu je iznosila 141,89 hiljaa metara kubnih i manja je 38,7 odsto u odnosu na prethodnu.

Ukupno ostvareni prihod po svim vidovima korišćenja šuma za prošlu godinu iznosi 6,13 miliona EUR, i manji je 33,9 odsto u odnosu na 2020. godinu. Uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 141,68 miliona EUR, što predstavlja 17,7 odsto ukupnog uvoza, a izvoz 38,96 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije