fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKovačević: Rezultati koje smo postigli mjerljivi i vidljivi

Kovačević: Rezultati koje smo postigli mjerljivi i vidljivi

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Postignuti rezultati u Opštini Danilovgrad u ovoj godini, koji su vidljivi i mjerljivi, dobra su osnova da se još više razvija lokalna samouprava, obezbjede nova radna mjesta, a život građana bude kvalitetniji, saopštila je njena predsjednica Zorica Kovačević.

Ona je na svečanoj sjednici Skupštine Opštine, koja je održana povodom 9. decembra Dana opštine i Dana oslobođenja Danilovgrada, kazala da je ključni problem sa kojim se uprava suočila u toku ove godine bilo šestomjesečno neusvajanje nacionalnog budžeta, što je znatno usporilo sve planirane aktivnosti, posebno investicioni ciklus i projekte.

„Pandemija koronavirusa znatno je usporila i privredna kretanja i uopšte život, i onemogućila nas da u punom kapacitetu radimo na ključnom prioritetu novim investicijama i zapošljavanju, mada nam postignuti rezultati govore da je u mjeri mogućeg urađeno dosta toga i da nijesmo nezadovoljni“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da su, tokom ove godine, bez obzira na otežavajuće epidemiološke prilike, nastavljeni radovi na izgradnji Bulevara Podgorica-Danilovgrad, u dužini 15 kilometara, čija vrijednost je 25 miliona EUR. Bulevar bi, kako se očekuje, trebalo da bude završen prije ugovorenog roka u prvoj polovini naredne godine, prenosi PR Centar.

„Intenzivirani su radovi na rekonstrukciji Martinićkog puta, dužine 8,6 kilometara, vrijedni četiri miliona EUR, gdje je učešće opštine milion EUR, a odnosi se na eksproprijaciju. Završena je izgradnja 68 stanova za potrebe Vojske Crne Gore u šta je uloženo 5,5 miliona EUR, a učešće Opštine iznosilo je 330 hiljada EUR koje se odnose na oslobođenje komunalija za izgradnju stambene zgrade“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da je asfaltirano preko 14 kilometara lokalnih saobraćajnica, u šta je uloženo oko 600 hiljada EUR, kao i da je nastavljeno sa nasipanjem i probijanjem seoskih puteva.

„Unaprijeđena je i elektro mreža kroz ulaganja od više 420 hiljada EUR. Značajna su bila ulaganja u vodovodnu mrežu kroz unaprijeđenje vodosnabdijevanja gradskog jezgra, kao i poboljšanje vodosnabdijevanja, u šta je uloženo preko 170 hiljada EUR. Unaprijedili smo poslovni ambijent i dobili međunarodnu nagradu GlobalLocal kao priznanje za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi“, rekla je Kovačević.

Rukovodstvo Opštine je, kako je kazala, poboljšalo podršku razvojnim granama privrede.

„Pored redovnih subvencija za proizvođače mlijeka, ratarsku proizvodnju i izdig stočara na katunima, povećali smo premije za mlijeko dodatno za tri centra po litru. Kroz međuopštinski projekat Srce Sinjajevine obezbjedili smo vrijednu opremu za naše stočare. Nastavili smo sa podrškom projektima Ženskom preduzetništvu, NVO, a kroz EU fondove obezbjedili smo oko 190 hiljada EUR podrške privredi za otvaranje novih radnih mjesta u narednoj godini“, kazala je Kovačević.

Ona je istakla da se ponosi radom Tima za projekte koji u Opštini predvodi koordinator za IPA projekte za jugoistočnu Evropu, Darko Mrvaljević.

Kovačević je kazala da je poslije mnogo iščekivanja, hotel Zeta dobio novo ruho u očuvanom tradicionalnom ambijentu.

„Kompanija Savana uglednog privrednika Veselina Mijača uložila je preko 2,5 miliona EUR u rekonstrukciju hotela koji će imati 30 soba, terasu sa 200 mjesta i konferencijsku salu sa 100 mjesta kao i druge sadržaje. Pored standarada od četiri zvjezdice hotel će zapošljavati 25 radnika. Otvoreni su novi poslovni objekti koji su zaposlili naše sugrađane, HifaOil benzinska pumpa vrijednosti milion EUR sa deset zaposlenih“, rekla je Kovačević.

Ona je pomenula i izgradnju distributivnog centra za proizvodnju mesnih prerađevina Aroma-Domaća trgovina u šta je uloženo 500 hiljada EUR sa 15 zaposlenih, Logistički centar Tehno Color vrijednosti 1,39 milikona EUR, kao i da je u toku izgradnja poslovnog objekta u Bandićima u što je dosad uloženo 990 hiljada EUR.

„U preduzeće Lamex – Spuž, koje se bavi proizvodnjom namještaja i opremanjem enterijera, izradom ventilisanih fasada, sobnih vrata, uloženo je oko milion EUR, a zaposleno je oko 30 radnika od čega 80 odsto iz danilovgradske opštine. Takođe je počeo sa radom savremeni objekat za proizvodnju prehrabrenih proizvoda Astoria grupe Nemesis vrijednosti 1,5 miliona EUR sa novih 30 radnih mjesta“, navela je Kovačević.

Ni podška obrazovanju, kako je kazala, nije izostala, navodeći da je partnerski rekonstruisan i dograđen objekat vrtića „Zora Šaranović“ u Spužu u šta je uloženo 150 hiljada EUR.

„U toku je gradnja 19 stanova za penzionere vrijednosti 670 hiljada EUR. Nastavili smo sa rekonstrukcijom objekta Crvenog krsta pod čijim okriljem je otvorena Narodna kuhinja koja uslužuje preko 60 korisnika. Adaptirali smo stambene objekte i uručili ključeve za šest porodica u stanju socijalne potrebe u šta je uloženo 42 hiljade EUR “, rekla je Kovačević.

Opština Danilovgrad, kako je ukazala, stipendira 43 najbolja studenta, redovno nagrađuje najbolje učenike, Gimnazije i osnovnih škola, a za 195 đaka prvaka obezbijedila je poklon vaučere.

„Redovno realizujemo socijalni štand, dajemo podršku staračkim domaćinstvima kroz rad 14 geronto domaćica i dodatno sufinansiramo doplatu korisnicima programa, podržavamo djecu sa smetnjama u radu, Fondaciju „Ja imam pravo da budem mama““, kazala je Kovačević.

Ni podrška sportu, kako je dodala, nije izostala navodeći da je kroz budžetska izdvajanja za ovu godinu predviđeno 200 hiljada EUR za sport.

„Dodatno smo obezbjedili 217 hiljada iz EU fondova za podršku nevladinom sektoru koji će moći da koriste naše nevladine organizacije u narednom periodu. Kroz partnerski odnos sa građanima zajedno smo planirali kapitalni budžet za narednu godinu. Opština Danilovgrad realizovala je budžet za prvih deset mjeseci u iznosu od 87,35 odsto”, precizirala je Kovačević.

Prema njenim riječima, od preuzimanja mandata prioritet lokalne uprave bio je konsolidacija javnih finansija i iznalaženje načina da se sve tekuće obaveze iz prethodnog perioda redovno izmiruju.

Ona je kazala da se raduje dolasku novih investitora, poručujući da svakodnevno radie na kreiranju ambijenta pogodnog za nove projekte i investicije.

Predsjednik Skupštine opštine Danilovgrad, Zoran Bošković, rekao je da put na kojem je danas ta lokalna samouprava nosi obavezu da bude nastavljen i pospješen razvoj grada.

„Zasigurno, to nije nimalo lak i jednostavan zadatak i posao, jer figurativno rečeno, danas svako pregalaštvo traži „mladu gojkovicu“, pa za isto treba posvećenost. Sigurno da će danas, zbog izgrađene infrastrukture, položaja, ambijenta za razvoj poslovanja, raspoloživih privrednih resursa, započetih planiranih projekata, Opština ostati mjesto u koje se dolazi, što nas još više obavezuje“, rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, svoj doprinos razvoju, obezbjeđujući stabilne uslove kao osnovnu pretpostavku za rad lokalne uprave, daje opštinski parlament u aktuelnom sazivu, koji je, kako je istakao, od konstituisanja u kontinuitetu radio i odlučivao u atmosferi tolerancije, razumijevanja i uvažavanja što izvjesno može poslužiti za primjer i šire, zahvaljujući odbornicima pojedinačno.

Svečanoj sjednici Skupštine opštine, koja je održana u skladu sa epidemiološkim mjerama, je prethodilo otkrivanje biste narodnog heroja Vasilija Đurovića-Žarke i polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima na Trgu 9. decembar.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije