fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKorisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EUR

Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poslanički klub Građanskog pokreta URA danas je predao u skupštinsku proceduru Predlog izmjena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 EUR odnosi i na korisnike srazmjernih penzija.

Poslanica te partije, Ana Novaković-Đurović, kazala je da su u decembru upozoravali Vladu da se prilikom izmjena zakona i povećanja minimalne penzije na 450 EUR obavezno obuhvate i korisnici srazmjernih penzija, međutim, Vlada je tada ignorisala taj predlog.

“Ukazali smo i tada da je takav odnos države prema ovim penzionerima diskriminatorski i da je nepravedan”, rekla je Novaković-Đurović na konferenciji za novinare u Skupštini.

Ona je podsjetila da je Vlada tada saopštavala da se minimalne peznije povećavaju kako bi se poboljšao standard najugroženijim kategorijama stanovništva, a izuzela korisnike srazmjenrnih koji predstavljaju jednu od najugroženijih.

“Razlog zašto sada podnosimo ovaj predlog je zaključak Skupštine, koji je donesen u decembru, a glasi da Skupština zadužuje Vladu da najkasnije do kraja marta predloži dalju dinamiku povećanja penzija sa posebnim osvrtom na korisnike srazmjernih penzija”, navela je Novaković-Đurović.

Prema njenim riječima, Vlada nije postupila po tom zaključku i nije u skladu sa rokom predložila dalju dimaniku povećanja penzija, uključujući i povećanje za korisnike srazmjernih penzija.

Ona je navela da je njihov predlog da se izmjene Zakona primjenjuju od 1. januara naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije