fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKontakt tačka za korisnike iz privrede i naučnih institucija

Kontakt tačka za korisnike iz privrede i naučnih institucija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi, koji je osnovan na Univerzitetu Donja Gorica (UDG), trebalo bi da da posluži kao kontakt tačka za korisnike iz privrede i naučnih institucija i eksperte i na taj način postane održiv.

Iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja su saopštili da je u Bečićima u četvrtak održana međunarodna naučna konferencija koja se realizuje u okviru Horizont 2020 projekta Nacionalni centri kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi – EuroCC.

Konferencija je okupila više od 200 predstavnika iz 33 zemlje EuroHPC JU – Zajedničkog poduhvata za evropsko računarstvo visokih performansi.

„UDG, domaćin konferencije, uspješno učestvuje u ovom projektu od septembra 2020. godine. U okviru EuroCC projekta, Crnogorski centar kompetencija u oblasti računarstva visokih performansi osnovan je na UDG-u, koji koordinira aktivnosti u svim oblastima vezanim za računarstvo visokih performansi (HPC) na nacionalnom nivou i služi kao kontakt tačka klijenata iz privrede, nauke, istraživača HPC-a i šire javnosti“, navodi se u saopštenju.

Načelnica Direkcije za EU programe za nauku i evropske integracije u Ministarstvu i nacionalna Horizont Evropa koordinatorka, Milena Milonjić, izrazila je zadovoljstvo što je Crnoj Gori ukazano povjerenje da bude domaćin izuzetno značajne konferencije u oblasti računarstva visokih performansi.

Ona se osvrnula na značaj učešća istraživača i institucija iz Crne Gore u Horizont Evropa programu i činjenicom da su crnogorske institucije sada puno bolje povezane s evropskim partnerima, a naši nacionalni istraživački i inovovacioni projekti usklađeni s aktuelnim evropskim izazovima.

“UDG privukao je značajan iznos EU fondova kroz vrlo konkurentan prethodni program za istraživanje i inovacije Horizont 2020”, navela je Milonjić ističući da je orijentacija Univerziteta ka internacionalizaciji bila vrlo uspješna i dala je rezultate.

Ministarstvo je, kako se navodi, u potpunosti fokusirano na implementaciju Strategije pametne specijalizacije (S3), usvojene 2019. godine.

“Naš cilj je da Crna Gora nastavi da razvija i implementira Horizont Evropa projekte usklađene sa S3 prioritetima”, rekla je Milonjić.

UDG već je realizovao niz nacionalnih i međunarodnih projekata koji imaju punu S3 relevantnost, posebno u prioritetnoj oblasti ICT-a s primjenom u vertikalnim prioritetima – poljoprivredi, medicini i energetici.

„Upravo EuroCC projekat je u potpunosti u skladu sa S3, gdje je ICT definisan kao horizontalni prioritet, a vještačka inteligencija i mašinsko učenje kao fokusna područja s potencijalom”, kazala je Milonjić, napominjući da Ministarstvo prepoznaje značaj razvoja kapaciteta kadra i trening programa u oblasti nauke o podacima, mašinskog učenja i vještačke inteligencije na svim nivoima cjeloživotnog učenja, bečelor, master i doktorskim studijama.

Milonjić je dodala da je u junu ove godine Ministarstvo podržalo učešće UDG-a kao člana konzorcijuma, u pozivu vezanom za Nacionalne centre kompetencija u oblasti HPC (EUROCC2).

“Iskreno vjerujem da će uspostavljeni crnogorski centar ojačati nacionalne kompetencije u oblasti HPC, nastaviti da koordinira aktivnostima u svim područjima vezanim za HPC na nacionalnom nivou i poslužiti kao kontakt tačka za korisnike iz privrede, naučnih institucija, HPC eksperte i na taj način postati održiv”, zaključila je Milonjić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije