fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonjević traži hitno održavanje sjednice Odbora za ekonomiju

Konjević traži hitno održavanje sjednice Odbora za ekonomiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, uputio je dopis predsjedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Vladimiru Jokoviću, sa zahtjevom za održavanje hitne sjednice na kojoj bi se razmatrale mjere podrške građanima i privredi.

“Svjedoci smo da zbog neodgovornog odnosa odlazeće Vlade Zdravka Krivokapića, ali i blokade rada Skupštine, najveću štetu trpe građani, koji su pogođeni strahovitim rastom cijena goriva, prehrambenih artikala i brojnih usluga. Životni standard građana je ozbiljno ugrožen, a Crna Gora je jedina država regiona čija Vlada i Skupština nijesu usvojile adekvatan paket mjera pomoći građanima i privredi”, naveo je Konjević u dopisu.

Konjević, koji je i član Odbora, smatra da je zbog toga potrebno da Joković hitno zakaže sjednicu tog tijela, kako bi se razmatrale mjere podrške crnogorskim građanima i privredi, koji se suočavaju sa rapidnim padom životnog standarda i otežanim funkcionisanjem u mnogim privrednim granama.

„Građani i privreda nijesu dužni da trpe neodgovorno ponašanje odlazeće Vlade i dijela dosadašnje parlamentarne većine koja, braneći fotelje, blokira rad insitucija, a ugrožava egzistenciju građana i otežava funkcionisanje privrede”, dodaje se u dopisu.

Konjević je saopštio da je uloga Skupštine, kao najvišeg zakonodavnog doma, da usvaja zakone.

„Skupština, nažalost, ne zasijeda zbog samovolje nekih političkih subjekata, a štetu zbog neusvajanja seta mjera ekonomske podrške trpe svi naši sugrađani”, naveo je Konjević.

On je poručio da Skupština mora hitno da usvoji zakon kojim bi se smanjile cijene goriva i porez na dodatu vrijednost (PDV) na mnoge proizvode i usluge.

„Cijene hrane su skoro udvostručene, dok poreske stope ostaju na istom nivou. Naši poljoprivrednici su bez ikakve podrške, suočeni sa visokm cijenama goriva, sjemenskog materijala, stočne hrane i đubriva. Penzioneri su posebno na udaru, jer za njih 125 hiljada penzije su povećane za svega par EUR, dok su cijene prehrambenih proizvoda – hljeba, jaja, mesa, povrća, ulja i mlječnih proizvoda, povećane od 25 do 100 odsto”, precizirao je Konjević.

On smatra da je odgovor vlasti bio zapanjujući.

„Resorna ministarstva su prodala brod sa 10,5 hiljada tona pšenice, što je bilo sasvim dovoljno za nekoliko mjeseci snabdijevanja bez ikakvog povećanja cijena”, naveo je Konjević.

On je upozorio da građani nemaju vremena za politička prepucavanja, zbog čega je nužno hitno razmatranje antikriznih mjera na sjednici Odbora.

„Zbog toga od vas tražimo hitno održavanje sjednice, na kojoj će se razmatrati i usvojiti niz antikriznih mjera koje će pomoći građanima i privredi”, zaključio je Konjević u dopisu upućenom Jokoviću.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije