fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKompletna tekuća potrošnja finansirana iz izvornih prihoda

Kompletna tekuća potrošnja finansirana iz izvornih prihoda

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompletna tekuća potrošnja u protekle tri godine mandata ove Vlade finansira se iz izvornih prihoda budžeta, zahvaljujući ostvarenim visokim nivoima njenog suficita, odnosno uspješnoj politici izvršne vlasti na tom polju, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Taj podatak potvrđuje da su sve javne funkcije pravovremeno finansirane iz tekućih prihoda, a da se zaduživanje obavljalo isključivo za otplatu duga i finansiranje infrastrukturnih projekata, čijom se realizacijom podstiče ekonomski rast i sveukupan razvoj zemlje“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je na taj način fiskalna politika vođenja rukovodeći se takozvanim zlatnim fiskalnim pravilom javnih finansija, ostvarujući suficit tekuće potrošnje u prethodnom trogodišnjem periodu.

Iz Ministarstva su naveli da je u prethodnom periodu povoljnijim kreditnim aranžmanima i izdavanjem crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala obezbijeđeno refinansiranje i otplata duga iz ranijeg perioda i to po znatno povoljnijim uslovima.

„To je značajno poboljšalo kreditnu strukturu javnog duga i distribuciju ročnosti obaveza“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je osnovno pravilo koje ukazuje na stepen održivosti javnog duga jedne zemlje odnos stope realnog rasta ekonomske aktivnosti i prosječne kamatne stope po kojoj se zemlja zadužuje.

„Prethodne tri godine nedvosmisleno pokazuju da stope realnog rasta u Crnoj Gori kontinuirano rastu, dok nasuprot tome kamatne stope pod kojima se država zadužuje opadaju, što je potvrda odgovornog vođenja ekonomske politike koju Vlada sprovodi“, saopštili su iz Ministarstva.

U tom Vladinom resoru smatraju da će pozitivni trendovi biti nastavljeni i u narednom periodu, s obzirom na to da se već u ovoj godini očekuje balansiranost javnih finansija, kao i ulazak u zonu soficita u narednom periodu, što znači da će izvornim prihodima biti pokrivena i tekuća i kapitalna potrošnja države.

„Shodno navedenom, očekivan je pad javnog duga već u ovoj godini, kako kao procenat učešća u bruto domaćem proizvodu (BDP), tako i u nominalnom iznosu, ali i dostizanja nivoa od 62,5 odsto BDP-a u 2022. godini“, rekli su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se tim trendom ostvaruje pad nivoa javnog duga od preko 15 procentnih poena BDP-a u peirodu koji je predmet posmatranja Programa ekonomskih reformi Crne Gore za period od ove do 2022. godine.

„Govoreći o nominalnim iznosima, potrebe finansiranja javnih finansija, čije je obezbjeđenje planirano iz domaćih i stranih izvora, kroz pozajmice i kredite u periodu od ove do 2022, ukupno iznose oko 735 miliona EUR, dok iznos duga koji je planiran da bude otplaćen u tom periodu iznosi 1,363 miliona EUR“, naveli su iz Ministarstva.

Navedene trendove, kako su kazali, potvrđuju posljednji izvještaji rejtnig agencija koje su potvrdile kreditni rejtin i stabilne, odnosno pozivitne ekonomske izglede države.

Iz Ministarstva su poručili da Vlada ne razmišlja o povećanju poreza, već ih naprotiv smanjuje.

„Vlada kontinuirano radi na stvaranju uslova za smanjenje poreskog opterećenja rada, čemu svjedoči smanjenje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca i ukidanje takozvanog kriznog poreza, dok je stopa poreza na dobit na najnižem nivou u Evropi. To stvara povoljan investicioni ambijent, što rezultira time da Crna Gora ima jednu od najviših stopa stranih direktnih investicija u Evropi“, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je emisijom crnogorskih euroobveznica u septembru prošle godine ostvarena najniža do sada kamatna stopa od 2,55 odsto i najduža ročnost obveznice od deset godina.

„To je najuspješnija emisija euroobveznica Crne Gore. Time je stvorena fiskalna rezerva koja će se koristiti za otplatu javnog duga koji dospijeva u ovoj godini. Na taj način su iskorišćene povoljne okolnosti na međunarodnom tržištu kapitala i smanjena izloženost zemlje mogućim nepovoljnim makroekonomskim kretanjima u međunarodnom okruženju u narednom periodu sa tog aspekta“, objasnili su iz Ministarstva.

Oni su saopštili i da je tokom emisije obveznica akumuliralirana potražnja renomiranih svjetskih investitora na tržištu kapitala tri puta veća od vrijednosti izdatih obveznica, što je dodatna indikacija stabilnosti i rasta povjerenja u crnogorsku ekonomiju, makroekonomsku i fiskalnu politiku i očekivanja u narenom periodu.

Najčitanije