fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanijama koje rade na kapitalnim projektima četiri miliona EUR

Kompanijama koje rade na kapitalnim projektima četiri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanijama angažovanim na započetim kapitalnim projektima uglavnom u sjevernom regionu uplaćeno je avansno preko četiri miliona EUR u nešto više od mjesec, kako bi se osigurala njihova likvidnost i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa.

Vlada je na sjednici održanoj 19. marta, u okviru Predloga hitnih mjera podrške građanima i privredi u cilju umanjenja negativnih efekata epidemije koronavirusa, zadužila uprave javnih radova i za saobraćaj da po zahtjevu kompanija angažovanih na izvođenju radova ili pružanju usluga na kapitalnim projektima, omoguće avansno plaćanje.

„Ministarstvo finansija je do 30. aprila odobrilo avanse za 18 kompanija sa kojima je Uprava javnih radova potpisala ugovore o realizaciji 32 projekta“, navodi se u saopštenju Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Projekti za koje je tim kompanijama avansno uplaćen dio novca, između ostalog, su put Bistrica – Manastir Podvrh, uređenje unutrašnjosti Đalovića pećine, kao i žičara šestosjed na lokaciji Žarski i ski staza u zimskim centrima Žarski i Kolašin 1600.

Novac je uplaćen i za projekte dječiji vrtić u Rožajama, Prnjavorska ulica u Plavu, sportske sale Gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, transfer stanica u Andrijevici i transfer stanica i reciklažno dvorište u Mojkovcu.

„Odobreni avansi iznose deset do 20 odsto vrijednosti ugovora, odnosno preostalog dijela ugovorenih obaveza“, dodaje se u saopštenju.

Kriterijumi na osnovu kojih su odobreni avansi su procenat realizacije radova, kredibilnost preduzeća i vrsta radova.

„Obavezan uslov za dobijanje avansa je obezbjeđenje bankarske garancije na cjelokupan iznos“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije