fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKomercijalna upotreba mreže pete generacije startovala u Podgorici

Komercijalna upotreba mreže pete generacije startovala u Podgorici

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija One pustila je u komercijalnu upotrebu 5G mrežu za sve korisnike koji žive ili su u posjeti Podgorici, a uskoro će i ostali gradovi postati 5G One zone.

Iz One-a su rekli da je ovo samo početak rada na mreži budućnosti, kojim će se posljednjom generacijom mobilne tehnologije kompletno pokriti sva gradska područja u Crnoj Gori tokom naredne godine.

“Sve prednosti 5G mreže, nezavisno od paketa koji koriste, biće dostupne svim korisnicima do kraja godine bez dodatne nadoknade, pod uslovom da imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom”, navodi se u saopštenju One-a.

Nakon testiranja na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, području Rimskog trga u Podgorici i upravne zgrade kompanije tokom kojih su zabilježene rekordne brzine prenosa podataka u Crnoj Gori, kompanija One nastavlja sa realizacijom širenja 5G mreže sa ciljem da posljednju generaciju mobilne telefonije i različite mogućnosti koje je prate omoguće svakom korisniku.

Izvršni direktor kompanije One, Branko Mitrović, kazao je da početak rada 5G pokazuje da predano prate tehnološki razvoj u sektoru elektronskih komunikacija.

“Ovom prilikom bih se zahvalio i Agenciji za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost na značajnoj podršci u ovom procesu“, rekao je Mitrović.

branko mitrović
foto: One

5G je transformaciona tehnologija koja je u područjima u kojima se primjenjuje već duže vremena ostvarila značajan uticaj prije svega na industrijske procese, kao što su poljoprivreda, energetike, e-zdravlje, proizvodnja i gejming.

Istovremeno, Mitrović je naveo da je značaj 5G tehnologije mnogo veći i širi te da se u definiciji pametnog grada krije odgovor zašto je važno da svaki mobilni operator posvećeno radi na ubrzanom uvođenju 5G tehnologije.

„Pametni grad je mjesto gdje tradicionalne mreže i usluge postaju efikasnije uz korištenje digitalnih i telekomunikacionih tehnologija za dobrobit njegovih stanovnika, gostiju i biznisa”, kazao je Mitrović.

On je naveo da to znači da je prvi korak na nama te da smo mi u suštini kamen temeljac potreban da bi se jedan grad transformisao u moderan, pametan grad, koji kao takav doprinosi visokom nivou održivog razvoja i poboljšanju kvaliteta života i stvaranja svih koji borave u njemu.

“Danas krećemo od Podgorice, ali svaka opština u Crnoj Gori je zaslužila i tokom vremena će od strane nas i dobiti priliku da osjeti ove razvojne prednosti,“ kazao je Mitrović.

Direktor Centra za informacioni sistem Glavnog grada, Džemal Lekić, iskazao je zadovoljstvo kada je u pitanju komercijalna upotreba mreža pete genrecije koje, kako ističe, imaju potencijal da dubinski transformišu gradove.

One
foto: One

„To će se odraziti na domaćinstva, upravljanje otpadom, industriju, javnu upravu, zgrade, mobilnost, kulturu, zdravstvo i javne površine. Zapravo, promjene koje su pred nama postaju sve izvjesnije ali i sve neophodnije i mi u gradskoj upravi ih spremno dočekujemo. Ohrabruju nas i raduju Smart City rješenja o kojima smo imali priliku da razgovaramo i sa predstavnicima 4iG Grupe, vlasnicima kompanije One”, kazao je Lekić.

Kako razvoj 5G mreža u Crnoj Gori tek predstoji, a aukcija spektra za neophodne frekvencije i dalju komercijalizaciju zakazana je za kraj ove godine, važno je znati da je obezbjeđivanje podrške 5G usluge na mobilnim telefonima za naše tržište nešto što je za većinu proizvođača i dalje u toku.

Iz tih razloga, u ovom momentu korisnici Xiaomi 5G uređaja, kao i korisnici 5G uređaja proizvođaća koji imaju otvorena podešavanja mogu u 5G zonama uživati u svim prednostima novih internet brzina. Uskoro se očekuje da softversku podršku obezbijede i ostali proizvođači sa kojima uveliko radimo na pripremi potrebnih funkcionalnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije