fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKnežević: Operaciju koordinirali Đukanović i Gvozdenović

Knežević: Operaciju koordinirali Đukanović i Gvozdenović

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svu operaciju oko prodaje Elektroprivrede (EPCG) italijanskoj kompaniji A2A i manjinskih paketa dionica fondova koordinirali su direktno Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović, saopštio je za CIN-CG i Vijesti vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević.

Đukanović je tada bio predsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista (DPS), dok je Kneževićev privatizacioni fond Atlas Mont posjedovao 3,8 miliona dionica akcija EPCG.

List piše da je Crna Gora izgubila preko 100 miliona EUR prilikom prodaje akcija EPCG kompaniji A2A, a of-šor firma iz Londona River Financial Trading Limited, čiji su stvarni vlasnici skriveni, dobro se ugradila prilikom tog posla.

Dokumenta do kojih su došli CIN-CG i Vijesti, svjedoče da je tender za prodaju državnog paketa akcija EPCG 2009. godine bio samo simulacija, jer je još u jeku tenderske procedure A2A bila privilegovana u odnosu na ostale ponuđače, tako što joj je omogućeno da se prije isteka roka za podnošenje prijava domogne 15 odsto akcija elektroenergetske kompanije, koje su bile u posjedu četiri privatizaciona fonda.

“Poslove oko posredničke firme River iz Londona, koja je uzela gotovo sedam miliona EUR kao posrednik za prodaju akcija EPCG od privatizacionih fondova, vodila je Dušanka Jeknić i direktno se dogovarala sa mnom oko provizije koju je trebao da im isplati Atlas fond. Osoba koja je bila zadužena za kontakte ispred te posredničke firme bio je Damir Dado Asović, Dušankin rođak koji živi u Milanu“, rekao je Knežević.

Da je vrh DPS-a iza cijelog posla, koji je pomogao Prvoj banci da izađe iz duboke krize, tvdili su ranije i manjinski akcionari, ali i mediji u Italiji, koji su isticali da je posao prodaje EPCG direktno dogovoren između Đukanovića i tadašnjeg italijanskog premijera Silvia Berlusconia, tokom njegove posjete Crnoj Gori, nekoliko mjeseci prije privatizacije elektroenergetske kompanije.

List piše da je preko fantomske firme River, nametnuto fondovima da direktno prodaju svoje akcije unaprjed određenom kupcu, odnosno italijanskoj A2A, i to u sred tenderskog postupka za prodaju državnog paketa akcija. Ugovorom se River obavezao da će fondovima naći kupca po cijeni od najmanje 7,1 EUR za akcija, a za to dobiti proviziju od 35 centi po dionici, što je neuobičajeno visoka naknada od čak pet odsto za takvu vrstu posredovanja.

To je Riveru donijelo 6,8 miliona EUR.

Atlas Mont fond je prodao akcije za 27,5 miliona EUR, Eurofond za 44,4 miliona, Trend za 27,7 miliona, Moneta za 23 miliona, a HLT za 114 hiljada EUR. Trend je tom poslu pristupio nešto kasnije i dobio 15,8 miliona.

Kako piše u ugovoru koji je sa Riverom potpisao Atlas Mont, u koji je list imao uvid, fondovi su tom poslu pristupili preko Eurofonda, kojim je tada upravljao bliski Đukanovićev prijatelj Veselin Barović.

Barović je blizak prijatelj i Jeknić, dugogodišnje saradnice Đukanovića, koja je bila njegova veza od povjerenja sa Italijom i Milanom, u kojem je živjela godinama. U transkriptima razgovora koje je snimilo italijansko tužilaštvo tokom istrage duvanskih poslova, pored Jeknić i Đukanovića, pominju se i Barović i Asović.

Na pitanje da li je imala i kakvu ulogu u privatizaciji EPCG, Jeknić je za CIN-CG i Vijesti odgovorila da za tu temu nije pravi sagovornik i da im s tim u vezi ne može pomoći.

Đukanović nije odgovorio na pitanja u vezi svoje umješanosti, dok do Asovića nijesu mogli da dođu.

Provizija je, prema dokumentima nekadašnje Komisije za hartije od vrijednosti, sada Komisije za tržište kapitala, isplaćena direktno na račun Rivera. Međutim, prema finansijskim dokumentima Rivera predatim britanskim poreskim vlastima za 2009. godinu, nigdje se ne prikazuje milionska provizija. Ukupni bilans firme te godine iznosio je svega 24,59 hiljada GBP.

Najčitanije