fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKnežević da se koncentriše na ponudu za dokapitalizaciju Atlas banke

Knežević da se koncentriše na ponudu za dokapitalizaciju Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) pozvala je većinskog vlasnika Atlas grupe, Duška Kneževića, da se, umjesto rasipanja energije na neosnovane krivične prijave, koncentriše na zaokruživanje ponude za dokapitalizaciju svog posljednjeg uporišta grupe – Atlas banke.

„Istina, oko koje se zajednički možemo saglasiti, je da se 21. februar, kada ističe rok za davanje ponude za dokapitalizaciju postojećim vlasnicima, neumitno približava“, kazali su iz CBCG.

Predstavnici CBCG su reagovali na krivične prijave koje je Atlas grupa podnijela protiv guvernera vrhovne moentarne institucije, Radoja Žugića, privremene upravnice u Atlas banci, Tanje Terić, bivšeg privremenog upravnika u Invest banci Montenegro (IBM), Milana Remikovića i drugih službenika CBCG.

„Stoga smo iznenađeni ambicijom Kneževića da, poslije očitog kraha kao većinskog akcionara, vlasnika i donosioca poslovnih odluka, bez integriteta na međunarodnim adresama gdje god je poslovao, i sada već otkrivenim potencijalom za nelegalne i nedozvoljene aktivnosti, sebe sada pronalazi u ulozi revizora vrhovne monetarne vlasti“, rekli su predstavnici CBCG.

Oni su poručili da je Knežević jedino zaboravio da se u CBCG već dugo ne nalazi niko ko bi vlasnika bilo koje banke oslovljavao sa “šefe.”

„Jedini ‘šef’ koga CBCG bez pogovora poštuje je njen mandat, stabilnost finansijkog sistema u cjelini, kao i rad, strogo u skladu sa zakonom“, naveli su iz CBCG.

Oni su podsjetili da je posljednjom neposrednom kontrolom Atlas banke i IBM-a, vrhovna monetarna institucija utvrdila da su banke kritično potkapitalizovane, kao i da su u svom poslovanju primjenjivale nezakonite i nesolidne prakse.

CBCG je, nakon toga, 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u Atlas banku i IBM, ali i moratorijum, kao prijeko nužnu mjeru za zaštitu imovine banke u uslovima značajno smanjene likvidnosti.

„Upravo je odluka o maratorijumu jasna potvrda da CBCG spašavanje jedne banke nikada ne stavlja ispred stabilnosti finansijskog sistema u cjelini“, navodi se u reagovanju.

Privremeni upravnici su, kako su podsjetili iz CBCG, u veoma kratkom vremenu sačinili izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja obje banke.

„Nažalost, za IBM je procijenjeno da nastavak poslovanja te banke nije moguć i da su obaveze veće od imovine. Za Atlas banku je procijenjeno da je, uz dokapitalizaciju od 22 miliona EUR, racionalizaciju troškova i održiv postojeći poslovni model, moguć nastavak poslovanja“, saopštili su iz CBCG.

Oni tvrde da su sve aktivnosti vrhovne monetarne institucije usmjerene na očuvanje zdravog finansijskog sistema, pa je samim tim jedan od prioiteta bio saniranje problema dvije ranjive banke.

„Nepobitno je da je CBCG u proteklom prethodnom periodu postupala isključivo po zakonu, donoseći mjere prema tim bankama, a kada je riječ o Atlas banci, obavljala kontinuiran nadzor nad njenim poslovanjem“, dodali su iz CBCG.

Iz CCBG su naveli da se postavlja pitanje ko je kriv za loše poslovanje skoro svake članice Atlas grupe, s obzirom na to da Knežević u svojim medijskim nastupima optužuje CBCG za štetu koju je prouzorkovala uvođenjem privremene uprave i moratorijuma, odnosno proglašavanjem stečaja u IBM-u.

„Knežević je svojim megalomanskim idejama i destruktivnim poslovnim odlukama iz 2015. godine, a koje su se realizovale u prošloj, doveo do veoma kompleksne situacije u dvije banke u julu prošle godine, rizikujući poslovanje cijele Atlas grupe“, kazali su iz CBCG.

Iz CBCG su pitali ko sa imalo poslovne odgovornosti u sred strogih mjera CBCG prema Atlas banci iz 2015. godine, potpisuje garanciju od 12,5 miliona EUR, bez odobrenja Borda sopstvene banke.

„Ko ima neprofesionalnosti da istu ne prijavljuje supervizoru, iako je imao obavezu dnevnog izvještavanja prema CBCG? Ko je, sa iole poslovne odgovornosti, neprestano odlagao mogućnost da proda dio stečene aktive banke kako bi istu spasio, i pored insistiranja CBCG“, pitali su iz vrhovne monetarne institucije.

Oni su pitali i ko je odbio kupca IBM-a, jer mu je cijena bila “nedovoljna,” iako je bio svjestan problema u banci.

„Ko se oglušavao o svaku konstruktivnu inicijativu i koordinaciju CBCG, koju je, do juče, hvalio. Niko drugi do većinski vlasnik, jer je očigledno pogrešno procijenio da sadašnji menadžment CBCG neće reagovati u skladu sa mandatom i zakonom“, dodali su iz CBCG.

Oni su saopštili i da zaposleni u Kneževićevim firmama odavno ne primaju zarade.

„Opšte je poznato da su A1 televizija, Atlas Invest, Atlas Life, Atlas Penzija i Društvo za upravljanje Atlasmont firme koje posluju sa gubitkom, nemaju sredstava na svojim računima od kojih je veliki broj u blokadi, te da ne izmiruju obeveze prema državi. Do sada je sve te dugove plaćala Atlas banka“, zaključili su iz CBCG.

Najčitanije

Predstavili investicije u sektoru turizma

Podgorica, Tirana, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo turizma, ekologije, održivog i razvoja sjevera predstavilo je na...