fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKiša smanjila prinose

Kiša smanjila prinose

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prinosi grožđa u vinogradima kompanije Plantaže biće nešto manji od planiranih, zato što su ovogodišnju proizvodnju pratile nepovoljne vremenske prilike, saopštio je direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje u toj kompaniji, Dušan Kankaraš.

On je Pobjedi kazao da je ovogodišnja berba vinskog grožđa u vinogradima na Ćemovskom polju počela berbom sorte šardone, 13. avgusta, dok je berba vranca počela u utorak.

“Ovogodišnju proizvodnju pratilo je dosta nepovoljnih vremenskih prilika za stono i vinsko grožđe, kao i za breskvu i nektarinu, sve do same berbe. Ako nam vremenske prilike dozvole da nesmetano oberemo vinograd na Ćemovskom polju, s obzirom na sve nepovoljnosti, biće ovo jedna prosječno dobra godina što se tiče kvaliteta, sa nešto manjim prinosima u odnosu na plan”, kazao je Kankaraš.

On je saopštio da to nije slučaj samo sa vinogradima na Ćemovskom polju, već je takva situacija svuda u regionu, kao i u vinogradima u Evropi.

“Do sada smo ubrali oko tri miliona kilograma vinskog grožđa. Što se tiče planiranog prinosa, još je rano davati procjene imajući u vidu da je berba nedavno počela”, rekao je Kankaraš.

Prema njegovim riječima, sve agrotehničke mjere i operacije u vinogradima i voćnjacima kompanije Plantaže su završene u agrorokovima i na vrijeme.

“Izuzetno teška godina za zaštitu vinograda od bolesti i štetočina je iza nas. U ovogodišnjem vegetacionom periodu na Ćemovskom polju je palo deset puta više kiše nego što padne inače. Na naše zadovoljstvo, uspjeli smo na vrijeme i adekvatno da odgovorimo ovim izazovima”, poručio je Kankaraš.

On je dodao da Plantaže u toku sezone stalno oglašava potrebu za domaćom radnom snagom.

Nedavno je raspisan konkurs za prijem 400 sezonskih radnika na poslovima berbe vinskog grožđa.

Kankaraš je kazao da u Plantažama, pored 635 stalno zaposlenih radnika, na sezonskim poslovima radi još 1,06 hiljada radnika, od čega je 432 iz Crne Gore, a 623 radnika iz država regiona.

Na poslovima berbe angažovano je i 25 teških kamiona i 30 traktora.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...