fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKina ove godine raste 5,5 odsto

Kina ove godine raste 5,5 odsto

Peking, (MINA-BUSINESS) – Dugoročni pozitivan trend kineske ekonomije se neće promijeniti, saopštio je kineski premijer Li Keqiang i dodao da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine rasti oko 5,5 odsto.

Li je danas na predstavljanju radnog izvještaja Vlade na godišnjoj sjednici Svekineskog narodnog kongresa, odnosno kineskog parlamenta kazao da je ovogodišnji razvoj Kine ispred očitog povećanja rizika i izazova koje Kina treba prevladati, ali dugoročni pozitivan trend kineske ekonomije se neće promijeniti.

Novinarka China Media grupe, Yu Xi, kazala je agenciji Mina-business da je Li u izvještaju postavio glavne ciljeve razvoja Kine u ovoj godini, između ostalog, da je stopa rasta BDP-a postavljena na oko 5,5 odsto.

Kako je naveo Li, pri postavljanju cilja ekonomskog rasta uglavnom su se uvažavale potrebe za stabilizacijom zapošljavanja, osiguranjem života građana i sprečavanjem rizika, a uzeta je u obzir i prosječna stopa rasta u posljednje dvije godine.

Li je rekao da taj cilj podrazumijeva brzi rast na visokom nivou, što pokazuje kako je Vlada sebi postavila zahtjevan cilj, a za njegovo ostvarenje treba uložiti velike napore.

Prema radnom izvještaju, drugi glavni razvojni ciljevi Kine u ovoj godini su: broj novozaposlenih u urbanim i ruralnim područjima biće iznad 11 miliona, godišnja stopa nezaposlenosti trebalo bi da se kontroliše ispod 5,5 odsto, dok će porast indeksa potrošačkih cijena (CPI) biti oko tri odsto.

U radnom izvještaju Vlade se navodi da je stopa rasta BDP-a prošle godine iznosila 8,1 odsto.

Kada je riječ o ciljevima u spoljnoj trgovini, kineska Vlada očekuje da u ovoj godini potpiše sporazume na visokom standardu o slobodnoj trgovini s više zemalja i područja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije