fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryKamatne stope na državne obveznice dobro odmjerene

Kamatne stope na državne obveznice dobro odmjerene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kamatne stope od tri i 3,5 odsto na državne obveznice koje će biti emitovane za pet dana, u vrijednosti od 190 miliona EUR i sa rokom dospjeća na pet i sedam godina, dobro su odmjerene, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

On je dodao da kamate u bankama na oročene depozite ne prelaze jedan odsto godišnje.

„Te stope na obveznice su veće nego u bankama, ali je i ročnost značajno duža. Sagledavanjem strukture ročnosti depozita u bankama reklo bi se da je preferencija plasmana do godinu, ali ko ima sredstva na koja duže ne računa obveznice su prihvatljive“, rekao je Pejaković Pobjedi.

On smatra da je značajno što postoji mogućnost prodaje obveznica na sekundarnom tržištu.

„To je dobro za vlasnike obveznica, ali i za oživljavanje tržišta kapitala. Druga je priča ,,plitkost“ našeg tržišta kapitala“, kazao je Pejaković.

On je, na pitanje da li kamatne stope na obveznice mogu uticati na povećanje niskih stopa na štednju u bankama, odgovorio da su stope ,,takve kakve su“.

„Strategija svake banke je priča za sebe od prikupljanja depozita do plasmana. S obzirom da nam je euro valuta, imamo kvalitetan raspon kamatne stope na depozite od banke do banke i naših preferencija“, saopštio je Pejaković.

On je dodao da su u razvijenim zemljama stope na depozite negativne u mnogim bankama.

„Niže kamate na depozite omogućavaju niže kamate u plasmanima, gdje opet rizik značajno utiče na formiranje stope“, rekao je Pejaković i dodao da je realno očekivati interesovanje za kupovinu državnih obveznica.

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...