fbpx
1.8 C
Podgorica
February 5, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessJasno definisali prava i obaveze proizvođača maslinovog ulja

Jasno definisali prava i obaveze proizvođača maslinovog ulja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je u skupštinsku proceduru predala Predlog izmjena i dopuna Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju, kojima se, između ostalog, jasnije definišu prava, obaveze i odgovornosti preduzeća i pojedinaca koji ga proizvode i stavljaju na tržište.

“Razlozi za donošenje predloženog zakonskog propisa su i efikasniji rad poljoprivredne inspekcije i sporovođenje kaznenih odredbi koje se odnose na stavljanje maslinovog ulja na tržište, kao i na nedozvoljeno krčenje maslinjaka i izgradnju u njima“, navodi se u obrazloženju tog akta.

Pored toga, kako se dodaje, postiže se usklađivanje pojedinih termina sa relevantnim važećim zakonima, kao i definisanje donošenja strategije i rejonizacije u sektoru maslinarstva.

„Postojeći zakon i propratno podzakonski akti usaglašeni su sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim konvencijama. Time je obezbijeđena primjena kako međunarodnih standarda, odnosno standarda International Olive Council (Zakon o potvrđivanju sporazuma o maslinovom ulju), tako i standarda Evropske unije (EU) u ovoj oblasti“, navodi se u obrazloženju.

Kada je u pirtanju procjena iznosa finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje zakona, precizira se da je potrebno obezbjeđenje finansijskih sredstava iz budžeta Crne Gore u iznosu od maksimalno dvije hiljade EUR godišnje.

„Ovaj izdatak odnosi se na član 5 zakona, koji definiše da troškove ocjene kvaliteta maslinovog ulja, koja se vrši na zahtjev ovlašćenog inspektora, snosi resorno ministarstvo. Ovo samo u slučaju da se ocjenom kvaliteta na njegov zahtjev, utvrdi da su podaci o kvalitetu sa oznake proizvoda identični sa podacima postojeće ocjene kvaliteta“, objašnjeno je u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza za 5. februar

Vremenska prognoza: Danas hladno i vjetrovito

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti vjetrovito i hladno, sa najvišom...