fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečeno 365 hiljada EUR novčanih kazni

Izrečeno 365 hiljada EUR novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski inspektori su u periodu od 1. maja do 23. juna obavili 674 provjere regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 72.

„Po tom osnovu izdata su 103 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 365,1 hiljadu EUR“, navodi se u saopštenju Poreske uprave (PU).

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 178,75 hiljada EUR, od čega je naplaćeno 131,15 hiljada EUR ili 73,37 odsto.

„Naplata novčanih kazni odnosi se na 38 poreskih obveznika koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana“, dodaje se u saopštenju.

Sektor za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora PU tokom ljetnje turističke sezone pojačano prati regularnosti poslovanja poreskih obveznika koji sezonski obavljaju djelatnost, sa posebnim akcentom na ugostiteljsku i turističku djelatnost.

Takođe, opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i sjevernim opštinama, su predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom ljetnje turističke sezone.

„Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga“, navodi se u saopštenju.

PU, prema riječima njenih predstavnika, prati evidentiranje prometa analizom podataka iz sistema elektronske fiskalizacije, sa posebnim akcentom na one poreske obveznike kod kojih je izvršen inspekcijski nadzor i utvrđen prekršaj.

Svako odstupanje u sistemu u evidentiranju prometa iniciraće njihovu ponovnu kontrolu.

„U cilju preventivnog djelovanja, unapređenja komunikacije i jačanja odnosa povjerenja između PU i poreskih obveznika, apelujemo na poreske obveznike da poštuju propise i obezbjeđuju tačne podatke o ostvarenim prihodima, kako bi legalno poslovali i time stvorili pozitivan ambijent na tržištu Crne Gore, ravnopravne uslove poslovanja i doprinijeli suzbijanju sive ekonomije“, zaključuje se u saopštenju.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa mogu se uputiti na mejl [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u toj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije