fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryIz budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine najavili tužbu

Iz budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine najavili tužbu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici budvanskog Sekretarijata za zaštitu imovine najavili su da će Upravnom sudu podnijeti tužbu na rješenje kojim je glavni državni arhitekta Dušan Vuksanović dao saglasnost za gradnju hotela sa pet zvjezdica u Miločerskom parku.

Pomoćnik sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine, Đorđe Zenović, kazao je listu Dan da se Vuksanović tim rješenjem saglasio da investitor Adriatic properties može graditi u Miločerskom parku uprkos deklaraciji kojom se na tom prostoru zabranjuje gradnja novih stambeno-poslovnih objekata i činjenici da se Opština ne slaže s izvođenjem bilo kakvih građevinskih radova u parku.

On tvrdi da je Vuksanović izdao rješenje kršeći Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim je predviđeno da se do donošenja državnih smjernica razvoja arhitekture primjenjuju uslovi iz planskog dokumenta u pogledu oblikovanja i materijalizacije objekata.

„Osnovni zadatak državnog arhitekte je sprovođenje državnih smjernica razvoja arhitekture u odnosu na zaštitu autentičnosti prostora i identiteta naselja, a ukoliko smjernice nijesu usvojene na Vladi, kao što je to slučaj, onda je Vuksanović morao donijeti rješenje u skladu s planskim dokumentom koji tretira područje parka, a to je Plan posebne namjene za priobalno područje“, objasnio je Zenović.

On je dodao da tim planom nijesu predviđeni ni približni uslovi za gradnju s kojima se državni arhitekta saglasio.

„U tom smislu će Sekretarijat za zaštitu imovine, kao organ koji štiti imovinu građana opštine Budva, pripremiti i podnijeti tužbu Upravnom sudu. Očekujem povoljan ishod, odnosno poništenje rješenja Vuksanovića“, rekao je Zenović.

Vuksanović je dao saglasnost da kompanije Adriatic properties i Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Miločer grade novi hotel Kraljičina plaža, sa pet zvjezdica i 37,29 hiljada metara kvadratnih površine.

On se saglasio sa gradnjom, iako je budvanski parlament sredinom 2016. godine donio Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se zabranjuje gradnja novih stambeno-poslovnih objekata.

Najčitanije

Sjutra aukcija sportskih rekvizita

Podgorica, (MINA) - Aukcija sportskih rekvizita, kao dio akcije Zajedno do Pariza 2024, biće...