fbpx
NaslovnicaMINA BusinessISME i CUP potpisali Sporazum

ISME i CUP potpisali Sporazum

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Institut za standardizaciju (ISME) i Crnogorsko udruženje poslodavaca (CUP) potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim će te institucije raditi na zajedničkim projektima koji imaju za cilj podsticanje primjene standarda i njihovu implementaciju u privrednim organizacijam.

Iz ISME-a je saopšteno da taj Institut, kao dio zvanične infrastrukture kvaliteta u Crnoj Gori, programskim sadržajima na mjerljiv način utiče na unapređenje sveukupnog društvenog pa samim tim i poslovnog ambijenta.

“U kontinuitetu je posvećen unapređenju saradnje sa društvenim i privrednim asocijacijama u cilju jačanja svijesti o značaju procesa standardizacije”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, imajući u vidu značaj socijalnog dijaloga za ukupan društveno-ekonomski razvoj, CUP iskazuje punu spremnost za saradnju sa drugim učesnicima socijalnog dijaloga: sindikatima i predstavnicima države u cilju unapređivanja dijaloga i stvaranja što boljeg društveno-ekonomskog i poslovnog ambijenta.

U tom smislu, u prostorijama ISME-a, direktor ISME Zoran Glomazić i predsjednik CUP, Vasilije Kostić potpisali su Sporazum o saradnji između ISME i CUP-a kojim se definišu smjernice za saradnju na polju uspostavljanja odgovarajućih mehanizama za razmjenu informacija i iskustava, ali i za realizuju aktivnosti od obostranog značaja, stremeći kontinuiranom unapređenju društvenog ambijenta za odživ razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

Glomazić je kazao da će se saradnja između ISME i CUP zasnivati na partnerskoj osnovi, međusobnom uvažavanju i poštovanju, transparentnosti, saradnji na zajedničkim projektima koji imaju za cilj podsticanje primjene standarda i njihovu implementaciju u privrednim organizacijama.

“Cilj je da se naši privredni subjekti koji imaju uslove da se takmiče sa svjetskim, u svijetlu standarda, osposobe za tu borbu. Mjera naše uspješnosti je sposobnost da naš proizvod ili uslugu prodamo na probirljivom i veoma zahtjevnom međunarodnom tržištu”, rekao je Glomazić.

On je kazao da je jedna od neophodnih komponenti na realizaciji tog teškog zadatka je uvođenje pravila, prije svega u našim strateškim kompanijama, koja su međunarodnim konsenzusom donešena to jest uvođenje standarda.

“Za Crnu Goru je od posebnog značaja uvođenje standarda u strateškim granama privrede jer se time postiže konkurentnost tih kompanija na regionalnom i međunarodnom tržištu”, dodao je Glomazić.

O tome šta je motivisalo CUP da uspostavi institucionalnu saradnju sa ISME, Kostić je kazao da Crnogorsko udruženje poslodavaca iskazuje punu spremnost za uspostavljanje saradnje i partnerstva sa svim institucijama sa kojim kroz razmjenu informacija, iskustava i novih saznanja doprinosimo stvaranju što boljeg društveno-ekonomskog i poslovnog ambijenta.

“Sporazumom o saradnji između CUP-a, udruženja koje ima nepodijeljenu podršku najvećeg dijela privatne privrede u Crnoj Gori, pri čemu prihodi kompanija članica našeg Udruženja generišu preko 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), i ISME koji je zadužen za razvoj i donošenje crnogorskih standarda, cilj je da se ojačaju aktivnosti posebno u dijelu uključivanja privrede u procese standardizacije koje EU prepoznaje kao preduslove za međunarodne i evropske integracione tokove i kao osnovu za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini, to jest obezbjeđivanje slobodnog protoka robe i usluga”, kazao je Kostić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije