fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIskoristiti potencijale gejming industrije

Iskoristiti potencijale gejming industrije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gejming, e-sportovi i IT industrija, koji su tijesno povezani, imaju potencijal da značajno utiču na turizam Crne Gore i doprinesu njenom cjelokupnom ekonomskom razvoju, ocijenjeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori (PKCG).

PKCG je, u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore, organizovala okrugli sto Uticaj gejminga i naprednih tehnologija na razvoj turizma i privrede u Crnoj Gori.

“Cilj je bio da se ukaže na uticaj koji gejming i napredne tehnologije imaju na razvoj turizma i privrede u Crnoj Gori, s obzirom na sve veću upotrebu savremenih alata poput vještačke inteligencije, proširene realnosti, ali i razvoj gejminga koji posljednih godina kod nas prati sve veći uspon”, navodi se u saopštenju.

Događaj je okupio brojne ličnosti iz svijeta gejminga i tehnologija u Crnoj Gori, kako javnog tako i privatnog sektora, koji su kroz svoja izalaganja pokušali da približe iskustva i zapažanja kada je ova tema u pitanju, ali i upute na značaj praćenja trendova i korišćenja svih mogućnosti koje ove industrije pružaju.

Predstavnica PKCG, Ksenija Đukanović kazala je da je okrugli sto organizovan prepoznajući značaj koji su gejmerska kultura i industrija ostvarili u svijetu, ali i u našoj sredini i na našem tržištu.

Prema njenim riječima, gejming industrija se svakodnevno širi i pokriva tržište proizvoda širokog asortimana od tehnoloških proizvoda, pa do marketinških brendova koji vrijede milione.

Đukanović je precizirala da je 2021. godine procjena globalnog tržišta gejming industrije iznosila 178 milijardi USD, dok se procjenjuje da će do kraja 2025. ta brojka iznositi 268 milijardi USD na godišnjem nivou.

Na okruglom stolu se razgovaralo o uticaju gejminga i naprednih tehnologija na razvoj turizma i privrede u Crnoj Gori, kao i kako se pozicionirati na turističkoj mapi kao atraktivna i razvijena gejming destinacija.

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore, Filip Šoć, kazao je da gejming, e-sportovi i IT industrija, koji su tijesno povezani, imaju potencijal da značajno utiču na turizam Crne Gore, ali i doprinesu njenom cjelokupnom ekonomskom razvoju.

“Plan je da se u saradnji sa turističkim organizacijama i opštinama organizuju predavanja, kako bi se stanovništvo i privredna društva informisali o načinima na koje gejming industrija može uticati na turizam jedne države”, naveo je Šoć.

Šoć je ocijenio da bi organizacija prvenstava i turnira u e-sportovima van zimske i ljetnje sezone značajno doprinijela rastu turizma u manje posjećenim mjesecima.

Prema njegovim riječima, e-sport trenutno predstavlja najbrže rastuću industriju u svijetu, a Crna Gora ima ogroman potencijal da postane boot camp destinacija za treninge e-sport timova iz cijelog svijeta.

Ovaj koncept takođe privlači digitalne nomade, koji žele da rade i putuju istovremeno.

Tokom diskusije, ocijenjeno je da, uz pravilno usmjeravanje resursa i ulaganje u infrastrukturu, Crna Gora ima mogućnost da privuče timove iz cijelog svijeta, ali i sve one koje zanima gejming industrija.

Konstatovano je da ovaj rastući sektor treba uzeti u obzir i iskoristiti sve prednosti koje pruža, kako bi se ostvarili pozitivni efekti na ekonomiju i privukli novi oblici turizma.

“Organizacija prestižnih e-sportskih događaja, poput evropskih prvenstava, takođe igra ključnu ulogu u jačanju reputacije Crne Gore kao gejming destinacije. Planirano je da Crna Gora bude domaćin još jednog evropskog prvenstva sljedeće godine, što će privući igrače i medije iz cijele Evrope. Time će se produžiti turistička aktivnost i stvoriti prihodi izvan sezone”, navodi se u saopštenju.

Učesnici skupa ukazali su na problem čestog poistovjećivanja gejming industrije samo sa igranjem video-igara, iako one iznose svega pet odsto cjelokupne oblasti. Ova industrija obuhvata širok spektar poslovnih mogućnosti, uključujući dizajn igara, razvoj softvera, pružanje tehnološke podrške, marketing, striming i mnoge druge privredne grane.

Sagalasni su da ovo otvara prostor za mlade ljude da se razvijaju i stvaraju nove prilike za zaposlenje u sektoru visoke tehnologije.

“Da bi iskoristila potencijal gejminga i e-sportova, Crna Gora mora nastaviti ulaganje u infrastrukturu, obrazovanje i podršku lokalnoj gejming zajednici. Ovo uključuje razvoj specijalizovanih objekata i prostora za održavanje turnira, podršku lokalnim gejming organizacijama i edukaciju mladih talenata. Takođe je važno osnažiti veze između obrazovnih institucija i industrije, kako bi se osiguralo da se mladi ljudi obrazuju za potrebe gejming sektora”, dodaje se u saopštenju.

Na okruglom stolu je ocijenjeno da kroz razvoj ove industrije, zemlja može privući nove posjetioce, stvoriti nova radna mjesta i promovisati svoje prirodne i kulturne resurse.

“Uz pravilan fokus i podršku, Crna Gora može postati prepoznata kao jedna od vodećih gejming destinacija u regionu i privući pažnju svjetske gejming zajednice”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije