fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIscrpljene mogućnosti subvencioniranja mljekara

Iscrpljene mogućnosti subvencioniranja mljekara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iscrpilo je gotovo sve mogućnosti da dodatno subvencionira otkupnu cijenu mlijeka, zbog čega treba tržiti kompromis između proizvođača, prerađivača i trgovaca, saopštio je resorni ministar, Aleksandar Stijović.

On je u emisiji Radija Crne Gore Nedjeljom o selu i pojoprivredi, odgovarajući na zahtjev farmera da im se otkupna cijena mlijeka poveća na 70 centi ili će u protvnom organizovati proteste i zatvarati farme, rekao da se u Ministarstvu trude da održe njihov dohodak kako ne bi došlo do gašenja.

“U vanrednim okolnostima kada rastu cijene repromaterijala u poljoprivredi, vještačkog đubriva, stočne hrane i energenata trudimo se da održimo njihov dohodak kako ne bi ugasile farme”, kazao je Stijović i najavio novi sastanak sa farmerima, prenosi portal RTCG.

On je dodao da je kriza, ali da svi moraju biti odgovorni da pokušaju naći način da održe domaću proizvodnju i da građani imaju dovoljno mlijeka u trgovinama.

U EU zahtijevaju da subvencije budu do 20 odsto otkupne cijene, a kod nas je blizu 40 odsto.

“Otkupna cijena je u prosjeku 37 do 40 centi, a subvencija Ministarstva do 14 centi, što je 35 odsto i to je daleko iznad evropskih standarda”, objasnio je Stijović.

On je, komentarišući aktuelnu situaciju vezanu za snabdijevanje tržišta Crne Gore, saopštio da se namirnice kontinuirano nabavljaju i da nema mjesta panici.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije