fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIRF posvećen jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Turske

IRF posvećen jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Turske

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) je, prema riječima njegovih predstavnika, posvećen jačanju ekonomskih veza između Crne Gore i Turske.

Na sastanku izvršne direktorice IRF-a Irene Radović i ambasadora Turske u Crnoj Gori, Bariša Kalkavana, istaknuto je snažno opredjeljenje IRF-a za jačanje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

„Na sastanku je istaknut značaj, ali i obostrana posvećenost unapređenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a turskim investitorima koji planiraju realizaciju kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je o inicijativama i projektima podrške Ambasade Turske u Crnoj Gori, uključujući saradnju u oblastima infrastrukture, zdravstva, obrazovanja i razvoja Crne Gore kao regionalnog centra za poslovanje, te proširivanju saradnje kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji između IRF-a i Razvojne banke Turske.

IRF
foto: IRF

Radović je istakla razvojni put IRF-a i naglasila posvećenost ostvarivanju strateških ciljeva koji su usklađeni sa prioritetima državnog razvoja.

Fokus je stavljen na razvojne programe finansiranja IRF-a u prioritetnim sektorima, kao i na podršku ranjivim kategorijama, uključujući mlade i žene u biznisu.

„Takođe, istaknuta je podrška infrastrukturnim projektima od lokalnog i regionalnog značaja, kako bi se podstakao ravnomjeran regionalni razvoj. Uvažavajući globalne trendove u oblasti zelene ekonomije i digitalne tranzicije, IRF je naglasio svoju posvećenost usvajanju savremenih standarda u oblasti finansiranja i poslovanja privrede“, dodaje se u saopštenju.

Kalkavan je izrazio zadovoljstvo sastankom, ističući da su odnosi njegove zemlje sa Crnom Gorom izvanredni, te najavio inicijativu sa Blumbergom Turska, gdje će IRF uzeti učešće u promociji Crne Gore kao atraktivne destinacije za poslovanje.

On je naglasio da prisustvo šest hiljada turskih kompanija u Crnoj Gori predstavlja značajan ekonomski faktor.

Kalkavan je Radović predstavio aktivnosti Privredne komore Turske u Crnoj Gori – TurkCham Montenegro, koja pruža platformu za povezivanje turskih kompanija koje posluju u Crnoj Gori, kao i za crnogorske kompanije koje sarađuju sa Turskom, ističući da kao takva predstavlja servis za unapređenje privredne saradnje dvije zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sjutra okupljanje rukometaša

Podgorica, (MINA) - Muška rukometna reprezentacija Crne Gore okupiće se sjutra u Podgorici i...