fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeInvesticioni zamah za kvalitetnije napajanje Danilovgrada i korisnika u Glavnom gradu

Investicioni zamah za kvalitetnije napajanje Danilovgrada i korisnika u Glavnom gradu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ugovorio je značajne investicione aktivnosti na adaptaciji 35 kilovoltnog (kV) postrojenja u trafostanicama Gornja Zeta, Gorica A i Danilovgrad.

“Nakon završetka radova, kvalitetnije i sigurnije napajanje električnom energijom imaće korisnici užeg i šireg područja Danilovgrada i Podgorice”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Iz kompanije su kazali da je prošle sedmice u postrojenju 35 kV u trafostanici 35/10 kV Gornja Zeta realizovana prethodno ugovorena nabavka kojom su zamijenjeni dotrajali dijelovi postrojenja.

Radova su izvođeni pod stručnim nadzorom Sektora za održavanje CEDIS-a. Ekipe su postrojenje trafostanice u potpunosti završili i pustili u pogon.

“Radovi su podrazumijevali demontažu dotrajalih dijelova trafostanice, montažu novih dijelova opreme, parametrizacija relejnih uređaja, dielektrična ispitivanja i ispitivanja parcijalnih pražnjenja, nakon čega je trafostanica Gornja Zeta puštena u rad”, dodaje se u saopštenju.

Direktnu korist od ovih radova, kada su naponske prilike i kvalitet isporuke električne energije u pitanju, imaće Zeta, Donji Kokoti i Donja Gorica.

Ukupna vrijednost tih radova iznosila je nešto iznad 133 hijade EUR.

Iz CEDIS-su naveli da je u toku realizacija aktivnosti na nabavci i montaži postrojenja NXplus SBB (šest ćelija) sa relejima u trafostanici 35/10 kV Gorica A, čija je ugovorena vrijednost oko 334 hiljade EUR.

“Tim ugovorom je predviđena kompletna zamjena 35 kV dijela postrojenja sa novim postrojenjem i relejnim uređajima renomiranog proizvođača opreme Siemens iz Njemačke. Benefite od toga posla osjetiće korisnici sa područja centra grada, Zagoriča, Momišića, Maloga Brda, Stare Zlatice, Rogama, Pipera i Doljana”, dodali su iz CEDIS-a.

Takođe, kako su najavili, u toku jula biće realizovan i ugovor za nabavku, montažu i puštanje u rad nove 35 kV mjerne ćelije u trafostanici 35/10 kV Danilovgrad.

Vrijednost ugovora iznosi blizu 72,5 hiljada EUR i njime je predviđena ugradnja nove mjerne ćelije proizvođača Schneider electric iz Njemačke.

Nakon završetka toga projekta područje Danilovgrada će imati sigurnije i kvalitetnije napajanje električnom energijom.

“Cilj pomenutih investicionih projekata je podizanje pouzdanosti napajanja električnom energijom korisnika sa područja Glavnog grada, gradske opštine Golubovci i Opštine Danilovgrad, uz zamjenu dotrajalih dijelova postrojenja novim, koji će omogućiti duži period eksploatacije opreme u tim izuzetno značajnim trafostanicama elektrodistributivnog sistema”, objasnili su iz CEDIS-a.

Iz kompanije su saopštili da je Sektor za održavanje aktivno uzeo učešće u realizaciji ugovorenih poslova, naročito u dijelu pripreme za početak radova, kada su urađene neophodne aktivnosti na iznalažanju i realizaciji privremenih uklopnih stanja kako bi svi korisnici imali uredno napajanje i u periodu izvođenja radova.

Takođe, Sektor za održavanje učestvuje u stručnom nadzoru u toku radova na demontaži, montaži, parametrizaciji relejnih uređaja, ispitivanju i puštanju u pogonsko stanje.

“U postrojenjima Gornja Zeta i Gorica A radove izvodi preduzeće Eminent iz Podgorice, a u trafostanici Danilovgrad radiće Schneider electric Srbija iz Beograda”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...