fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeOštar pad dionica na Wall Streetu

Oštar pad dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagači strahuju od širenja koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i ekonomskih posljedica.

Dow Jones skliznuo je 969 bodova ili 3,58 odsto, na 26.121 bod, dok je S&P 500 potonuo 3,39 odsto, na 3.023 poena, a Nasdaq indeks 3,1 odsto, na 8.736 bodova, prenosi SEEbiz.

Na najvećoj svjetskoj berzi u četvrtak je nastavljeno nestabilno trgovanje, pa su cijene dionica oštro pale, nakon što su dan prije snažno porasle.

To je posljedica vijesti o širenju koronavirusa, od kojeg je dosad u svijetu umrlo više od 3,3 hiljade osoba.

U SAD-u je od tog virusa umrlo 12 ljudi, a zabilježeno je više od 50 novih slučaja zaraze virusom, koji se, među ostalim, pojavio blizu Njujorka i San Franciska.

Zbog toga sve više američkih kompanija otkazuje poslovne skupove i traži od zaposlenih da rade od kuće.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale.

Najviše je, 8,2 odsto, potonuo S&P indeks vazduhoplovnog sektora, nakon vijesti da bi širenje koronavirusa moglo koštati putničke vazduhoplovne kompanije više od 130 milijardi USD.

Oštro su, gotovo pet odsto, pale i cijene dionica u finansijskom sektoru.

VIX indeks ‘straha’ skočio je više od sedam bodova, na 39,6 bodova, jer ulagači sve više osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena dionica.

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) je, pokušavajući da podrži ekonomiju, u utorak smanjila ključnu kamatnu stopu 0,5 postotnih bodova, u raspon od jedan do 1,25 odsto.

Međutim, to nije umirilo ulagače, koji nijesu očekivali smanjenje kamata prije redovne sjednice čelnika Feda 18. Marta, pa ih je potez centralne banke zabrinuo.

Fed, naime, još od finansijske krize 2008. godine nije smanjio kamate van redovnih sjednica.

Ulagači su vrlo nesigurni jer se ne zna kolike bi mogle biti ekonomske štete od epidemije.

Nakon pada, S&P 500 indeks, ponovo je zaronio u područje korekcije, što znači da je u minusu više od deset odsto u odnosu na svoj prethodni rekordni nivo, dostignut 19. februara.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale u četvrtak. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,62 odsto, na 6.705 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,51 odsto, na 11.944 boda. a pariski CAC 1,9 odsto, na 5.361 bod.

Najčitanije

Reforma javne uprave važna za evropske integracije

Podgorica, (MINA) – Reforma javne uprave i digitalna transformacija kompleksni su procesi, a Vlada...