fbpx
NaslovnicaGlavna vijestInterna revizija konstatovala nepravilnosti

Interna revizija konstatovala nepravilnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interna revizija Aerodroma Crne Gore (ACG) konstatovala je niz nepravilnosti u slučaju isplate 551 hiljade EUR, zbog čega će kompanija pokrenuti odgovarajuće interne postupke, kako bi se utvrdila eventualna odgovornost bilo koga od zaposlenih.

“Interna revizija ACG je u Izvještaju o okolnostima koje su prouzrokovale ili mogu prouzrokovati finansijsku ili drugu štetu većeg obima, konstatovala niz nepravilnosti u slučaju isplate 551 hiljade EUR, koje su bile namijenjene za kupovinu aerodromske opreme, a uplaćene su na pogrešan račun”, navodi se u saopštenju kompanije.

ACG će danas, kako su najavili, pokrenuti odgovarajuće interne postupke kako bi se utvrdila eventualna odgovornost bilo koga od zaposlenih.

Novac u iznosu od 551 hiljade EUR je, prema informacijama kojima trenutno raspolažu u kompaniji, “zamrznut”.

“Aerodromi Crne Gore nemaju pristup tom novcu, niti imaju preciznu informaciju da li će i kada biti vraćen. Istovremeno, za sada nemamo potvrdu da je u pitanju hakerski napad”, naveli su iz kompanije.

Slučaj je, kako su objasnili, prijavljen policiji 20. marta, kao sumnja na pokušaj prevare.

“ACG sarađuju sa svim nadležnim organima kako bi se utvrdili svi detalji ovog slučaja i spriječila finansijska i druga šteta većeg obima”, dodaje se u saopštenju.

Odbor direktora ACG, kako su naveli, smatra da je u ovom predmetu prekršen Statut, odnodno član 22, u kojem se navodi da izvršni direktor raspolaže sredstvima kompanije do 100 hiljada EUR, a preko tog iznosa uz saglasnost Odbora direktora.

“Navedenom odredbom taksativno su propisani izuzeci, među kojima se ne nalaze isplate po osnovu sprovedenih javnih nabavki. U konkretnom slučaju, saglasnost Odbora direktora postoji samo za postupak sprovođenja javne nabavke, ali njihova saglasnost ne postoji za isplatu 551 hiljade EUR”, rekli su iz ACG.

Prema važećim propisima, postupak javne nabavke okončava se donošenjem odluke o izboru ponuđača, nakon čega se zaključuje ugovor i nastaje obligaciono pravni odnos između ugovornih strana, koji uključuje obavezu isplate navedenog novčanog iznosa.

“Imajući u vidu da Zakon o javnim nabavkama uopšte ne tretira isplatu kao segment postupka javne nabavke, izvršni direktor nije mogao crpiti ovlašćenje za isplatu iz tog zakona, već je bio u obavezi da poštuje odredbu Statuta kojom je propisana prethodna saglasnost Odbora direktora”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije