fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivnija saradnja zanatlija i Ministarstva

Intenzivnija saradnja zanatlija i Ministarstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Intenzivnija saradnja između zanatlija, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma i bjelopoljske lokalne samouprave dogovorena je na obuci održanoj u Bijelim Polju u cilju stvaranja povoljnijeg ambijenta za poslovanje i promociju zanatskih proizvoda.

Tokom dvodnevne obuke za zanatlije sa područja sjeverne regije Crne Gore, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa procesom planiranja, realizacijom i praćenjem projekata, kao i sa načinima uspješne promocije na društvenim mrežama, te načinima povezivanja sa turističkom privredom.

To je bila druga od tri planirane obuke za zanatlije koju je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u sklopu projekta Komplementarna mjera COVID – Podrška malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori, koju finansira EU i kofinansira Vlada, a održana je u četvrtak i petak u Bijelom Polju.

“Predavači su bili stručnjaci iz oblasti projektnog menadžmenta i digitalnog marketinga, koji su podijelili svoje iskustvo i praktične primjere iz realnih poslovnih situacija dok su polaznici imali priliku da razmijene iskustva i planove iz domena svojeg poslovanja. Nakon završene obuke, polaznicima su uručeni sertifikati”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici lokalne samouprave su ispratili dio obuke što je ujedno bila prilika da zanatlije sa predstavnicima lokalne samouprave i Ministarstva razmijene mišljenje o problemima sa kojima se susrijeću u poslovanju kao i da se informišu o mogućnostima za finansijsku i nefinansijsku podršku u cilju unapređenja ove veoma važne djelatnosti za privredu Crne Gore.

Predstavnici zanatlija su ocijenili da je obuka bila veoma korisna i da je pružila veoma korisne informacije koje će im biti od značaja za buduće poslovanje.

Nakon održane obuke, predstavnici Ministarstva su na poziv učesnika, posjetili zanatska preduzeća koji su bivši i budući korisnici finansijske podrške koju kroz Program za razvoj i promociju zanatstva, sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Pekara Šar, Obuća BP i Adriatex su, prilikom posjete, prezentovali asortiman svojih proizvoda, način i tehnologiju izrade i ukazali na probleme sa kojima se suočavaju u poslovanju.

“Imajući u vidu da se radi o porodičnim preduzećima, gdje su zaposleni članovi uže i šire porodice, kao najveći problem u poslovanju su istakli nedostatak kvalifikovane radne snage, plasman proizvoda i nedostatak tržišta usled nelojalne konkurencije i uvoza sa kineskog tržišta”, navodi se u saopštenju.

Tokom boravka u Bijelom Polju, predstavnici Ministarstva su imali priliku da obiđu i suvernirnicu u kojoj su dostupni ručno rađeni proizvodi brojnih zanatlija iz Bijelog Polja i okruženja.

Obuka za zanatlije iz primorske regije Crne Gore će u četvrtak i petak biti organizovana u Baru stoga Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma i ovim putem poziva zainteresovane zanatlije da se prijave za obuku.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...