fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInflacija u maju 0,8 odsto

Inflacija u maju 0,8 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u maju su, u odnosu na april, bile u prosjeku više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene u maju su, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 11,7 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama meso, čvrsta goriva, mlijeko, sir i jaja, usluge smještaja, voće, motorna vozila, hljeb i žitarice i odjeća”, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene su u periodu januar-maj, u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, u prosjeku bile više devet odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u maju je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama restorani i hoteli 3,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,1 odsto, zdravlje 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,3 odsto i alkoholna pića i duvan 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama prevoz dva odsto, ostala dobra i usluge 0,2 odsto i obrazovanje i odjeća i obuća po 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije