fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Indeksi snažno porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, što se najviše zahvaljuje skoku cijena dionica u tehnološkom sektoru i očekivanju novih fiskalnih podsticaja ekonomiji.

Dow Jones ojačao je 475 bodova ili 1,57 odsto, na 30.687 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,39 odsto, na 3.826 poena, a Nasdaq indeks 1,56 odsto, na 13.612 bodova.

Nakon što su prošle sedmice potonuli više od tri odsto, u prva dva dana ove sedmice ti indeksi su nadoknadili gotovo sav taj gubitak, prenosi Hina.

Iako su porasle cijene dionica u svim sektorima, oporavak indeksa najviše se zahvaljuje daljem rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com i Alphabet.

Cijena dionice Alphabeta porasla je 1,4 odsto, a nakon zatvaranja tržišta daljih šest odsto jer je ta krovna kompanija Googlea objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Očekivanja analitičara nadmašili su i rezultati Amazon.coma, međutim cijena dionice tog tehnološkog diva pala je nakon zatvaranja tržišta jer je osnivač Amazona Jeff Bezos najavio povlačenje s mjesta izvršnog direktora u drugoj polovini godine i preuzimanje uloge izvršnog predsjednika.

Rezultati tih kompanija ponovno su potvrdili da rad ljudi od kuće zbog pandemije ide u prilog prihodima tehnološkog sektora.

I većina drugih kompanija ostvaruje bolje rezultate nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti novi paket fiskalnih podsticaja ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Ulagači su optimistični dok demokratski zastupnici u Kongresu pripremaju prve korake za brzo ozakonjenje predloga predsjednika Joea Bidena o podsticajima vrijednima 1,9 biliona USD.

Republikanci se protive tako izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, međutim demokrate imaju prevlast u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će većina Bidenovih predloga dobiti zeleno svjetlo.

Ulagače su oraspoložili i podaci koji pokazuju da se broj novozaraženih od covida-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) smanjuje treću sedmicu zaredom.

Uz to, smiruje se situacija nakon što je prošle sedmice najveću svjetsku berzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicionih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde USD.

Cijena dionice GameStopa oštro je pala drugi dan zaredom, 60 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,78 odsto, na 6.516 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,56 odsto, na 13.835 poena, a pariski CAC 1,86 odsto, na 5.563 boda.

Najčitanije