fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi potonuli tri odsto 

Indeksi potonuli tri odsto 

Njujork, London, (MINA-BUSNESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica potonule gotovo tri odsto zbog jačanja trgovinskih tenzija između Sjedinjih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio novim carinama, a Kina odgovorila spuštanjem kursa juana.

Dow Jones skliznuo je 767 bodova ili 2,9 odsto, na 25.717 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,98 odsto, na 2.844 poena, a Nasdaq indeks 3,47 odsto, na 7.726 bodova, prenosi SEEbiz.

Najveći dnevni pad tih indeksa od decembra prošle godine je posljedica jačanja tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je krajem prošle sedmice Trump zaprijetio Kini uvođenjem carina od deset odsto na daljih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Trumpove prijetnje uslijedile su dan nakon što su američki i kineski predstavnici u Šangaju završili dvodnevne pregovore bez bitnih pomaka.

Kina je odgovorila spuštanjem kursa juana prema dolaru na najniži nivo u 11 godina, više od sedam juana (JPY) za jedan dolar, što je Trump putem Twittera nazvao valutnom manipulacijom.

Slabljenjem juana, naime, kineski proizvodi na stranim tržištima postaju cjenovno konkurentniji, dok američki postaju skuplji na kineskom tržištu.

Međutim, Kina se nije zaustavila samo na tome nego je tamošnje ministarstvo trgovine objavilo da su kineske kompanije prestale uvoziti američke poljoprivredne proizvoda i da ne isključuje uvođenje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda kupljenih nakon 3. avgusta.

SAD i Kina vode trgovinski rat od prošle godine, a te su napetosti negativno uticale na globalne nabavne lance i potresle finansijska tržišta.

Dosad su dvije najveće ekonomije svijeta međusobno uvele carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi USD, što šteti industrijskim firmama na obje strane Pacifika.

Najviše su na Wall Streetu pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 4,1 odsto, jer te kompanije veliki dio svojih prihoda ostvaruju u Kini. Pritom je među najvećim gubitnicama bila dionica Applea, s padom cijene od 5,2 odsto.

Pad S&P 500 indeksa od gotovo tri odsto znači da je izgubljeno oko 760 milijardi USD tržišne vrijednosti kompanija iz sastava tog indeksa, a pojedini analitičari smatraju da bi cijene dionica mogle dodatno pasti, premda su već prošle sedmice potonule više od 2,5 odsto.

Zbog jačanja trgovinskih tenzija, u ponedjeljak je takozvani VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija skočio gotovo sedam bodova, na 24,59 bodova, najviši nivo u sedam mjeseci, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijene dionica.

Povećani obim trgovanja pokazuje da se ulagači ubrzano povlače s tržišta. Na američkim berzama, naime, vlasnika je zamijenilo 9,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,8 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,47 odsto, na 7.223 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,8 odsto, na 11.658 poena, a pariski CAC 2,19 odsto, na 5.241 bod.

Najčitanije