fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli drugi dan zaredom

Indeksi porasli drugi dan zaredom

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica znatno porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, posebno u tehnološkom sektoru.

Dow Jones porastao je 0,76 odsto, na 33.629 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,19 odsto, na 4.019 poena, a Nasdaq indeks 2,01 odsto, na 11.364 boda.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, a pale su samo u energetskom sektoru, prenosi Hina.

S rastom od 2,3 odsto najveći je dobitnik bio tehnološki sektor. Taj je sektor prošle godine bio najveći gubitnik, pa se ulagači nadaju njegovom oporavku.

Nadaju se i dobrim poslovnim rezultatima kompanija. Ovse sedmice će, između ostalih, izvještaje objaviti Microsoft, Tesla i Boeing.

Dosad objavljeni rezultati nijesu impresivni. Izvještaje je objavilo 57 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, od čega ih je 63 odsto zabilježilo veću dobit nego što se očekivalo.

Međutim, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju pale tri odsto u odnosu na isti period godinu prije, dok se još početkom godine očekivao pad zarada 1,6 odsto.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) na sjednici u februaru kamate povećati 0,25 postotnih bodova, a ne 0,5 bodova, kao na posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici.

Uz to, ulagači se nadaju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od pet odsto, iako većina čelnika Feda poručuje da će trebati povećati ključne kamate iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 7.784 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,46 odsto, na 15.102 poena, a pariski CAC 0,51 odsto, na 7.032 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije