fbpx

Indeksi porasli

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, ali trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju nove podatke o inflaciji i sjednicu čelnika američke centralne banke.

Dow Jones je ojačao 0,5 odsto na 33.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,62 odsto na 4.293 poena, a Nasdaq indeks 1,02 odsto na 13.238 bodova, prenosi Hina.

Tim rastom indeksi su nadoknadili gubitke od prethodnoga dana. To se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, kao što je Amazon.

No, trgovalo se oprezno jer nije bilo vijesti koje bi mogle jasnije da usmjere tržište.

„Vidimo da na tržištu nema volje za veći angažman, ulagači su kao paralizovani”, rekao je analitičar u firmi DWS Group, David Bianco.

Ulagači ne žele da rizikuju dok ne vide nove podatke o kretanju inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji bi mogli da utiču na odluke čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), na sjednici naredne sedmice.

Izvještaj o inflaciji biće objavljen 13. juna, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su potrošačke cijene u maju blago pale na mjesečnom nivou, dok će temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene hrane i energenata, vjerovatno ostati povišena.

Ulagači se nadaju da bi to moglo navesti Fed na zastoj u procesu podizanja kamatnih stopa.

Na tržištu novca trenutno se procjenjuje da postoji oko 75 odsto izgleda da će čelnici Fed-a na sjednici naredne sedmice ostaviti kamate nepromijenjenim.

No, kako inflacija ipak ne popušta dovoljno brzo, većina analitičara smatra da će Fed, nakon zastoja u junu, u julu još jednom povećati kamate.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu