fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi pali uoči sjednice Feda

Indeksi pali uoči sjednice Feda

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks pao jer su uoči sjednice čelnika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) pod pritiskom bile dionice u tehnološkom i drugim sektorima kojima će najviše štetiti povećanje kamatnih stopa.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, na 32.945 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,74 odsto, na 4.173 poena, a Nasdaq indeks 2,04 odsto, na 12.581 bod, prenosi Hina.

Trend klizanja S&P 500 indeksa ušao je u treću sedmicu, što je posljedica nesigurnosti ulagača zbog rata u Ukrajini, ali i neizvjesnosti po pitanju zaoštravanja monetarne politike u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Danas počinje dvodnevna sjednica čelnika Feda, a njihove odluke biće objavljene sjutra.

Gotovo je sigurno da će, prvi put nakon tri godine, Fed povećati ključne kamate, s obzirom na to da se već mjesecima inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, blizu osam odsto.

Većina analitičara očekuje da će Fed povećati kamate 0,25 postotnih bodova. Međutim, zbog visoke inflacije, koja bi zbog nedavnog snažnog rasta rasta cijena energenata i sirovina u narednom periodu mogla dodatno ojačati, moguće je i agresivnije povećanje kamata.

Pad S&P 500 indeksa najviše je posljedica pritiska na dionice u tehnološkom sektoru. Više kamate negativno utiču na tehnološke i druge dionice temeljene na rastu jer njihove valuacije više zavise od budućeg toka gotovine.

„Svjedoci smo rotacije iz sektora temeljenih na rastu u one koji se temelje na vrijednosti, a puno toga povezano je s kretanjem kamatnih stopa. Tržište dionica je pred izazovima, a današnje trgovanje je primjer toga”, kazao je portfelj menadžer u firmi Kingsview Investment Management, Paul Nolte.

Oštro su, u prosjeku 2,9 odsto, pale i cijene dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte ispod 110 USD po barelu.

Još prije sedmicu cijena barela dostigla je zbog rata u Ukrajini 139 USD, najviši nivo od 2008. godine.

A na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto, na 7.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,21 odsto, na 13.929 poena, a pariski CAC 1,75 odsto, na 6.369 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije