fbpx

Indeksi pali

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Nasdaq indeks pali jer se ulagači plaše recesije, nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije.

Dow Jones ojačao je 0,24 odsto, na 33.482 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,25 odsto, na 4.090 poena, a Nasdaq indeks 1,07 odsto, na 11.996 bodova, prenosi Hina.

Svi podaci objavljeni ove sedmice pokazuju da rast američke ekonomije usporava.

Nakon izvještaja o padu fabričkih narudžbina i slabljenju uslužne i proizvodne aktivnosti, objavljeni izvještaj ukazuje i na ‘hlađenje’ tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u privatnom sektoru u martu broj zaposlenih porastao 145 hiljada, znatno manje nego što se očekivalo i znatno manje nego mjesec prije, kada je bilo zaposleno oko 260 hiljada ljudi.

Sve to ukazuje na usporavanje rasta najveće svjetske ekonomije zbog agresivnog povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) pa se ulagači plaše recesije.

S druge strane, svi ti podaci pokazuju da Fed postiže svoje ciljeve – uspio je zaustaviti rast inflacije, oslabiti potrošnju i usporiti rast ekonomije.

Kako iz Feda već mjesecima poručuju, niko ne može znati hoće li zaoštravanje monetarne politike dovesti do ‘mekanog prizemljenja’ ekonomije ili recesije.

To pruža podršku tržištu, kao i nada ulagača da će zbog slabljenja inflacionih pritisaka i usporavanja rasta ekonomije, Fed zaustaviti ciklus povećanja kamata.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji gotovo 60 odsto izgleda da Fed u maju neće dodatno povećati kamate, dok su izgledi za povećanje kamata 0,25 postotnih bodova pali na samo 40 odsto.

Mnogi procjenjuju i da će Fed od sjednice u julu početi da smanjuje kamatne stope.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 odsto, na 7.662 boda, međutim frankfurtski DAX oslabio je 0,53 odsto, na 15.520 poena, a pariski CAC 0,39 odsto, na 7.316 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije