fbpx

Indeksi pali

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, jer je splasnuo optimizam u vezi sa smanjenjem kamatnih stopa i jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati banaka.

Dow Jones oslabio je 0,62 odsto na 37.361 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 odsto na 4.765 poena, a Nasdaq indeks 0,19 odsto na 14.944 boda, prenosi Hina.

Nakon snažnog rasta cijena dionica krajem prošle godine, u novoj godini je na najvećoj svjetskoj berzi splasnuo optimizam, jer su splasnule i nade u agresivno smanjenje kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed).

Ulagači su se nadali da će banka početi da smanjuje kamate u martu, no sve je manje izgleda za to, jer je inflacija i dalje relativno visoka, a ekonomija stabilno raste.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih deset cijene dionica su pale, a najviše u energetskom, 2,4 odsto.

Među najvećim gubitnicima bio je i bankarski sektor, jer je cijena dionice Morgan Stanleya pala više od četiri odsto.

Već je u petak taj sektor bio pod pritiskom, jer je niz banaka obavijestio o slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Padom od 1,2 odsto, S&P 500 indeks bankarskog sektora skliznuo je na najnižu vrijednost u više od mjesec.

Među gubitnicama se našla i dionica Apple-a, s padom cijene 1,2 odsto, nakon što je taj tehnoloških div ponudio popuste, što rijetko čini, na kupovinu iPhonea u Kini, zbog velike konkurencije na tamošnjem tržištu.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 odsto na 7.558 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,3 odsto na 16.571 poen, a pariski CAC 0,18 odsto na 7.398 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije