fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi dostigli nove rekordne nivoe

Indeksi dostigli nove rekordne nivoe

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su dostigli nove rekordne nivoe, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka ekonomije, zahvaljujući novim podsticajnim mjerama i vakcinaciji protiv koronavirusa.

Dow Jones je ojačao 0,76 odsto na 31.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 odsto na 3.915 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 13.987 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će se oporavak najveće svjetske ekonomije ubrzati, s obzirom na napredak u distribuciji vakcine protiv koronavirusa i pad broja novozaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), što bi s vremenom trebalo da normalizuje privredne aktivnosti.

U deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene dionica su u ponedjeljak porasle, najviše u energetskom sektoru, više od četiri odsto, nakon što su cijene nafte dostigle najviše nivoe za godinu.

Ubrzanju oporavka ekonomije trebalo bi da doprinesu novi podsticaji. Ulagači se nadaju da će već ovog mjeseca Kongres prihvatiti predlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja vrijednom 1,9 biliona USD.

Republikanski predstavnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu podsticaja, jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, ali demokrate imaju većinu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov predlog dobiti zeleno svjetlo.

Da su podsticaji neophodni pokazali su u petak podaci prema kojima se američko tržište rada sporo oporavlja. Od početka koronakrize u SAD-u je izgubljeno gotovo deset miliona radnih mjesta.

Ministarka finansija Janet Yellen kazala je da bi SAD, ako Kongres prihvati predložene podsticaje, već iduće godine mogle ponovno dostići punu zaposlenost.

Pozitivno na tržište utiču i bolji kvartalni poslovni rezultati nego što se očekivalo. Od gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 83 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom tromjesečju.

Anketi očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu od 2,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su na početku sezone objave poslovnih izvještaja očekivali pad od 10,3 odsto.

Neprestani rast berzanskih indeksa, iako koronakriza još nije savladana, izaziva zabrinutosti.

Cijena bitcoina dostigla je rekordne nivoe, nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi USD u tu kriptovalutu i da će početi da prihvata plaćanje njenih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

Cijena dionice Tesle porasla je 1,3 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 odsto na 6.523 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,02 odsto na 14.059 bodova, a pariski CAC 0,47 odsto na 5.686 bodova.

Najčitanije

berza

Promet porastao zbog prodaje akcija ŽPCG i OŽVS

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značajan rast prometa obilježio je na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je...