fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi dostigli nove rekorde

Indeksi dostigli nove rekorde

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u četvrtak su porasli četvrti dan zaredom, jer su splasnula strahovanja ulagača od ekonomskih posljedica širenja koronavirusa.

Dow Jones je ojačao 0,3 odsto na 29.379 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 odsto na 3.345 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 odsto na 9.572 boda, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordni dometi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da ekonomske posljedice širenja koronavirusa u i izvan Kine neće biti tako velike kao što se strahovalo, jer je Kina preduzela niz mjera kako za zauzdavanje širenja virusa, tako i za podršku ekonomiji.

Kineska centralna banka smanjila je neke od ključnih kamatnih stopa i ubrizgala na tržišta više od 240 milijardi USD kako bi poboljšala likvidnost. Uz to, kinesko Ministarstvo finansija objavilo je da će od 14. februara prepoloviti carine na uvoz niza američkih proizvoda u nastojanju da “unaprijedi zdrav i stabilan razvoj kinesko-američke trgovine”.

Carine na američke proizvode vrijedne otprilike 75 milijardi USD, na koje je Kina početkom septembra uvela više tarife, biće snižene sa deset na pet odsto, odnosno s pet na 2,5 odsto.

Analitičari kažu da tržište računa i na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dostići vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

Pozitivno na tržište posljednjih dana utiču i bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji ukazuju na jačanje najveće svjetske ekonomije, kao i kvartalni poslovni izvještaji kompanija.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo. Zato analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju biti u prosjeku 2,1 odsto veće nego godinu prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada od 0,6 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto na 7.504 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,72 odsto na 13.574 boda, a pariski CAC 0,88 odsto na 6.038 bodova.

Najčitanije

U toku ekstradicija Duška Kneževića u Crnu Goru

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen...