fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi blago porasli na početku sedmice

Indeksi blago porasli na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle dok ulagači čekaju nove kvartalne poslovne izvještaje kompanija i ekonomske vijesti koje bi mogle pokazati treba li Fed da nastavi s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones je ojačao 0,3 odsto na 33.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,33 odsto na 4.151 bod, a Nasdaq indeks 0,28 odsto na 12.157 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u finansijskom sektoru, u prosjeku 1,1 odsto, dok su najviše pale u energetskom, 1,3 odsto.

Finansijski sektor je u zamahu od petka, kada su kvartalne poslovne izvještaje objavile tri velike banke – Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo – i sve su ostvarile bolje nego što se očekivalo rezultate.

Zbog toga su splasnule zabrinutosti ulagača u vezi sa situacijom u sektoru, nakon kolapsa nekoliko regionalnih banaka u martu.

Ove sedmice će rezultate objaviti niz velikih banaka i kompanija, uključujući Bank of America, Goldman Sachs, Tesla, Johnson & Johnson i Netflix.

Ipak, očekivanja nijesu baš blistava. Prema posljednjim procjenama analitičara zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biće u prvom tromjesečju 4,8 odsto manje nego u istom lanjskom kvartalu.

Inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) popuštaju, ali ostali ekonomski pokazatelji upućuju na to da bi Fed mogao nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuju se da postoji oko 80 odsto šansi da će Fed u maju povećati kamate daljih 0,25 procentnih bodova, u raspon od pet do 5,25 odsto.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,1 odsto na 7.879 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,11 odsto na 15.789 bodova, a pariski CAC 0,28 odsto na 7.498 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

cedis

U utorak isključenja u više gradova

Zbog planiranih radova na mreži, u utorak 7. maja, bez napajanja električnom energijom će ostati: Podgorica           -...